Räddningsarbetare och anhöriga samlade runt en 17-åring som räddades efter 94 timmar i rasmassorna i Gaziantep.
Räddningsarbetare och anhöriga samlade runt en 17-åring som räddades efter 94 timmar i rasmassorna i Gaziantep. - Foto: TT

Erdogan: Sökinsats inte så snabb som vi ville

Flera personer har hittats vid liv i Turkiets rasmassor – mer än 100 timmar efter skalven. I takt med att timmarna går minskar dock snabbt chanserna att hitta fler överlevande.Samtidigt medger president Recep Tayyip Erdogan att räddningsarbetet inte har gått så snabbt som man hoppats.


Fakta: Jordskalv

Jordskalv förekommer i huvudsak längs de zoner vid jordytan där kontinentalplattorna möts. Plattorna rör sig med en hastighet på upp till tolv centimeter per år.

Ibland byggs stor energi upp inom en platta eller mellan två plattor. När trycket blir högre än vad berggrunden klarar av bryts strukturen i berggrunden plötsligt. Energin som varit lagrad i berget släpps då ut i form av ett jordskalv eller med ett annat ord, en jordbävning.

Den punkt, ofta djupt nere i jordskorpan, som utgör skalvets mitt kallas hypocentrum. Ofta förväxlar man den med epicentrum, som är platsen på jordytan rakt ovanför skalvets egentliga centrum.

Närmare 22 000 dödsoffer har krävts och antalet befaras öka. Antalet döda räknas i Turkiet till över 18 000 och i Syrien till över 3 300. Kroppar ligger invirade i filtar, mattor och presenningar på gator i städer där bårhusen är fulla.

Tiotusentals människor är skadade och många har förlorat sina hem. Flygbilder över skalvområdet visar hur hela stadsdelar med höghus reducerats till tvinnad metall, pulveriserad betong och exponerade ledningar.

Frusna överlevare får soppa, tält och filtar av räddningsarbetare och volontärer, men fortfarande tros många nödställda – framför allt i Syrien – ännu inte ha nåtts.

Kylan minskar chanserna

Solskenshistorierna om överlevande blir allt färre, men fortfarande hittas människor vid liv i rasmassorna. På fredagsmorgonen drogs sex personer – samtliga släkt med varandra – fram levande ur ruinerna i turkiska Iskenderun. Räddningsarbetare kämpar för att nå ytterligare tre som fortfarande sitter fast. De nio släktingarna överlevde genom att värma varandra, enligt turkiska medier.

Under natten till fredagen, tidigt i gryningen, räddades även en 17-åring i turkiska Gaziantep till jubel och glädjetårar från pojkens anhöriga. Han hade då varit fångad i en källare under rasmassorna i 94 timmar och druckit sin egen urin för att överleva.

— Tack Gud att ni kom, sade den leende pojken när han omfamnades av sin mamma.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kramar en överlevare i Kahramanmaras i södra Turkiet den 8 februari.

Enligt experter är det möjligt för människor att överleva i rasmassor i över en vecka, men vinterkylan gör att chanserna snabbt minskar. Därför skiftar räddningsarbetet nu alltmer fokus från att hitta överlevande till att vårda skadade och riva farligt instabila byggnader.

PKK pausar

I den turkiska staden Kahramanmaras har letandet efter överlevande dock fortsatt, samtidigt som mycket tyder på att människor under rasmassorna redan har avlidit.

Vintervädret och skadade vägar har försenat räddningsinsatser. Turkiets regering har fått hård kritik för att hjälpen i många områden dröjt, framför allt i den svårt drabbade provinsen Hatay. På fredagen erkänner president Recep Tayyip Erdogan att hans regerings sök- och räddningsinsatser inte går så fort som han hoppats.

— Så många byggnader var skadade att vi tyvärr inte lyckades snabba upp våra åtgärder så snabbt som vi hade önskat, säger han under ett besök i provinsen Adiyaman.

Samtidigt uppger gerillarörelsen Kurdistans arbetarparti (PKK), terrorstämplad av EU och USA, att man pausar sina aktiviteter till följd av katastrofen "så länge den turkiska staten inte angriper". PKK har sedan 1984 bedrivit ett väpnat uppror mot den turkiska staten.

Flygbilder över ett område i staden Kahramanmaras i Turkiet, före och efter skalven.
TT
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.