En kvinna och hennes dotter springer förbi en avspärrning på en gata i Haitis huvudstad Port-au-Prince den 26 januari.
En kvinna och hennes dotter springer förbi en avspärrning på en gata i Haitis huvudstad Port-au-Prince den 26 januari. - Foto: TT

Våldtogs i tre dagar – kvinnor måltavlor i Haiti

Kvinnorna betalar priset för Haitis brutala gängvåld.Nadia var 19 år när en grupp män drog in henne i en bil, satte på henne en ögonbindel och kidnappade henne. Under tre dagar utsattes hon för misshandel och grova gruppvåldtäkter.


Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, med hundratusentals offer. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli 2021 förvärrades situationen ytterligare.

Först flera månader senare insåg Nadia att hon var gravid. På en sekund dog drömmen om att studera och lyfta familjen ur fattigdom.

Protesterna mot Haitis regering har de senaste åren urartat i en mardrömslik spiral präglad av laglöshet, brutalt gängvåld, kollapsad sjukvård, skyhöga priser och en befolkning på flykt. Varannan haitier lider av akut brist på mat och distributionen av drickbart vatten har gått i stå.

Stora delar av landet kontrolleras av kriminella gäng som i jakt på makt plundrar butiker och hjälpsändningar, kidnappar och utpressar civila och i allt högre utsträckning förvandlar kvinnors kroppar till slagfält.

Måste förklara för dottern

Kvinnor som Nadia, som egentligen heter något annat, får leva med konsekvenserna.

— Det svåraste är att jag inte har något att ge henne, säger hon till nyhetsbyrån AP.

— Jag är rädd, för när hon blir gammal nog att fråga om sin pappa vet jag inte vad jag ska säga. Men jag måste förklara för henne att jag blev våldtagen.

En 36-årig kvinna som våldtogs av en grupp män efter att hennes man hade kidnappats och dödats i fjol.

Haiti har länge plågats av svåra kriser som avlöst varandra – naturkatastrofer, politiskt kaos, fattigdom och dödliga kolerautbrott. Mordet på president Jovanel Moïse 2021 innebar spiken i kistan för den fattiga karibiska nationen, som sedan dess kastats allt djupare in i misär.

Tioåringar våldtas

Rädslan för att falla offer för det sexuella våldet har satt skräck i huvudstaden Port-au-Prince. Om kvällarna ligger gatorna öde och om morgnarna tvekar föräldrar innan de skickar iväg barnen till skolan. Att lämna hemmets trygga vrå, om så bara för att handla mat eller gå till skolan, innebär en stor risk för framför allt Haitis flickor och kvinnor.

Helen La Lime, FN:s särskilda sändebud för Haiti, sade i januari att det sexuella våldet används för att "förstöra samhällsstrukturen" i de områden som kontrolleras av rivaliserande gäng. Enligt La Lime våldtar gängmedlemmar flickor och pojkar så unga som tio år.

Haitibor protesterar mot våldet norr om Port-au-Prince i oktober 2021. "Nej till kidnappningar, nej till våld mot kvinnor", står det på skylten.

Läkaren Jovania Michel arbetar på ett av få öppna sjukhus i Port-au-Princeområdet Cité Soleil, ofta dubbat som gängkrigets epicentrum. Här möter hon mödrar som våldtagits på gatorna efter att deras makar mördats och kvinnor som bor på gatan efter övergreppen.

— Sexuellt våld är ett sätt att paralysera och skrämma människor. Sekunden det sexuella våldet ökar slutar samhället att röra sig, människor går inte till jobbet eftersom de är rädda, säger hon till AP.

Ingen hjälp från polisen

En 36-årig kvinna som nyhetsbyrån talat med har bott på gatan sedan i juli, då en grupp beväpnade män dök upp på hennes tröskel och krävde pengar. När de inte fick några förde de bort hennes man. Hon hittade hans livlösa kropp i rännstenen nästa dag.

— Från ingenstans kom de här gangstrarna och fick mig att förlora allt, säger hon.

Kvinnan flydde hemmet och tog de tre barnen till släktingar. Själv sover hon i en park i huvudstaden. I december misshandlades och våldtogs hon av flera män. När hon försökte anmäla våldtäkten fick hon veta att polisen inte hanterar gängrelaterade brott.

Under 2022 dokumenterade FN 2 645 fall av sexuellt våld i Haiti. På grund av bristen på tillgång till de mest laglösa områdena, och det faktum att många offer inte anmäler, tros mörkertalet vara stort.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!