Personer arbetar i ett forsknings- och utvecklingslaboratorium som tillverkar covid-tester i Peking, Kina. Arkivbild.
Personer arbetar i ett forsknings- och utvecklingslaboratorium som tillverkar covid-tester i Peking, Kina. Arkivbild. - Foto: TT

Hemlig rapport: Labb-läcka troligen bakom covid

Coronaviruset uppstod troligen efter en läcka i ett laboratorium i Kina, enligt USA:s energidepartement. Uppgifterna finns i en ny hemligstämplad rapport, skriver The Wall Street Journal. FBI har tidigare gjort samma bedömning medan andra myndigheter drar andra slutsatser.


Tidigare har energidepartementet ansett att det inte gick att säga var viruset uppstod. Den nya slutsatsen, som dock anses vara osäker enligt personer som läst rapporten, innebär att departementet ändrar sin synpunkt i frågan.

Den nya rapporten baseras på underrättelsematerial. Departementet har bland annat kontroll över ett nätverk av laboratorier i USA, inklusive några som utför avancerad biologisk forskning, skriver tidningen.

Splittrad bild

Bilden av hur coronaviruset uppstod är splittrad i USA. FBI tror att pandemin uppkom genom ett misstag i ett kinesiskt laboratorium. Fyra myndigheter tror dock att viruset spreds naturligt medan två andra anser att det inte går att dra någon slutsats.

Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan betonar att det finns "flera olika uppfattningar" som kvarstår.

— Just nu finns det inget definitivt svar som kommit fram från underrättelsearbetet i den här frågan, säger han till CNN.

Kina: Inte möjligt

Mao Ning, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, säger att Kina och Världshälsoorganisationen (WHO) inte funnit det möjligt att en läcka från ett labb utlöst pandemin. Han säger att de inblandade i rapporten ska "sluta mana fram anklagelser om laboratorieläckor, sluta smutskasta Kina och sluta politisera frågan om ursprungsspårning".

I mitten av februari lovade WHO att göra allt som var möjligt för att få ett svar på frågan om coronavirusets uppkomst, och förnekade uppgifter i en rapport som skrivit att organisationen hade övergett sin utredning.

Hittills har nästan sju miljoner människor med covid-19 dött i världen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!