Masskjutningen inträffade i Hamburg.
Masskjutningen inträffade i Hamburg. - Foto: Jonas Walzberg/AP/TT

Masskjutning mot Jehovas vittnen i Hamburg – flera döda

Flera personer dödades och många skadades när en troligen ensam gärningsman öppnade eld i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i norra Tyskland.


Tidigt på fredagsmorgonen, flera timmar efter attacken i Rikets sal i Gross Borstel i Hamburg på torsdagskvällen, är det mycket som är oklart kring vad som hände och varför.

Polisen är försiktig med detaljer om händelsen men klart är att skott avlossades i en byggnad som används som möteslokal av Jehovas vittnen i Hamburg.

— Det vi vet är att flera personer har dödats. Flera personer är skadade och har förts till sjukhus, sade polisens talesperson Holger Vehren natten mot fredag.

Oklart antal döda efter masskjutning i Hamburg

Han sade också att han inte hade någon information om tillståndet för dem som skadats och bekräftade inte lokala mediers uppgifter om sex eller sju döda.

Larmet om skottlossningen kom till polisen klockan 21.15 på torsdagen och polisen var snabbt på plats.

Talesperson Holger Vehren sade att när poliserna kom in i byggnaden låg det personer med vad som syntes vara skottskador på bottenvåningen. Poliserna hörde skott från övervåningen och fann där en död person som tros kunna vara gärningsmannen.

Tidigt på fredagsmorgonen skrev Hamburgpolisen också på Twitter att den döde tros vara gärningsmannen.

"Vi har hittat en livlös person i en samlingslokal i Gross Borstel som vi antar kan vara en gärningsman", skriver polisen.

Motivet till masskjutningen i Hamburg utreds

Holger Vehren uttalade sig under natten också om ett möjligt motiv till skjutningen och sade att "bakgrunden är fortfarande fullständigt oklar".

Ett vittne som bor i närheten av brottsplatsen säger att hon hörde flera omgångar skottsalvor med 20 sekunders till en minuts mellanrum.

Polisen i Hamburg skrev tidigt på fredagsmorgonen på Twitter att det troligaste är att det bara varit en gärningsman och att de gradvis höll på att dra tillbaka sin personal från platsen.

"Utredningen om motivet bakom brottet fortsätter" skriver polisen.

Enligt Hamburgpolisen kommer mer detaljer om dådet att lämnas vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.