USA:s förre president Donald Trump under en brottningsmatch i Tulsa i Oklahoma i lördags.
USA:s förre president Donald Trump under en brottningsmatch i Tulsa i Oklahoma i lördags. - Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

Åtal väntar Donald Trump – misstänks ha betalat 130 000 dollar till porrskådis

Ex-president Donald Trump väntas inom kort åtalas. Hårdföra anhängare har rasat och kallar utvecklingen en politisk häxjakt. Andra inom partiet – framför allt potentiella utmanare – håller tyst.
– Det visar återigen i vilken absurd position republikanerna är i förhållande till Trump, säger Jan Hallenberg.


Fakta: Anklagelserna mot Trump

Anklagelserna som inom kort väntas leda till åtal mot den tidigare presidenten Donald Trump gäller en betalning på 130 000 dollar till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Cliffords.

Betalningen, som enligt åklagarna utgjorde ett brott mot USA:s stränga kampanjfinansieringslagar, uppges ha varit avsedd att förmå Cliffords, även känd som Stormy Daniels, att hålla tyst om en relation med Trump.

Trump själv förnekar, men hans tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott.

Det har spekulerats i vad Donald Trump ska göra om åtal väcks. Hans advokat Joe Tacopina har sagt till NBC News att Trump kommer att följa de procedurer som finns och överlämna sig till myndigheterna, om det sker.

Skulle Trump åtalas vore det första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

I dag, tisdag, kommer Donald Trump att gripas. I alla fall om man ska tro honom själv och de utspel han gjort i sociala medier. Även om tidpunkten inte är spikad så pekar mycket mot att New Yorks distriktsåklagare Alvin Bragg inom kort väcker åtal mot den tidigare presidenten. 

Donald Trump misstänks för kampanjfinansieringsbrott i samband med den utbetalning på 130 000 dollar som inför valkampanjen 2016 gjordes till porrskådespelaren Stephanie Cliffords, mer känd som Stormy Daniels. Betalningen gjordes för att Cliffords skulle hålla tyst om att de haft en relation – något Trump själv nekar till.

Ökar inte stödet för Donald Trump

Trump är en mästare på att gå stärkt ur skandaler. Men att det skulle gynna en tidigare president att åtalas är inte troligt enligt Jan Hallenberg, USA-kännare och senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet.

— De som stöder Trump kommer att fortsätta stödja honom. Men jag har väldigt svårt att se att det skulle öka stödet bland väljare på marginalen, vare sig det är republikanska eller oberoende väljare.

Trump förekommer i en rad utredningar. Bland annat undersöks om han gjort sig skyldig till brott i och med stormningen av Kapitolium efter presidentvalet 2020, om han försökt att påverka valresultatet i delstaten Georgia och för att ha förvarat hemlighetsstämplade dokument i sitt residens i Mar-a-Lago i Florida.

Absurd position

Den kontroversielle expresidenten har beskrivit det kommande åtalet som en häxjakt och i versaler uppmanat sina anhängare att "Protestera, protestera, protestera!!!".

Intresset för att gå ut på gatorna och protestera verkar dock svalt. Även de mest hängivna fansen håller sig på mattan, avskräckta av efterspelet av attacken mot Kapitolium, skriver nyhetsbyrån AP. I den utredningen har hittills runt 1 000 personer gripits.

Trump har däremot fått stöd från högt håll i Washington DC. Talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy, har visserligen manat till lugn men har också kallat rättsprocessen för "skandalöst maktmissbruk av en radikal åklagare". Även vicepresident Mike Pence beskriver åtalet som politiserat.

— Då är ju alla åtal politiserade för 90 procent av alla åklagare väljs i val och är i princip alltid demokrater och republikaner, invänder Hallenberg.

— Det visar återigen i vilken absurd position Republikanerna är i förhållande till Trump. De kan inte fatta vettiga beslut utan är rädda för väljarnas dom och vågar inte staka ut sin egen väg.

Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik, Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Ron DeSantis: Inte inblandad

Floridaguvernören Ron DeSantis, som visserligen inte lanserat någon kandidatur inför presidentvalet ännu men som väntas bli Trumps största utmanare, bröt på måndagen tystnaden om åtalet.

Han anklagade Bragg för att ha en politisk agenda, men gav å andra sidan inte Trump något uttalat stöd utan sade att han inte kunde kommentera vad som legat bakom att utbetalningar gjorts "till en porrstjärna över någon slags påstådd affär".

— Vi är inte inblandade i det det här och kommer inte att bli inblandade i det här, sade DeSantis.

Tyst är det däremot från republikanen och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, som sjösatte sin presidentkampanj i februari och från senatorn Tim Scott, som sägs ha blickarna mot Vita huset.

— De markerar ett visst avståndstagande från Trump. De hoppar inte på båten som Kevin McCarthy eller Mike Pence, säger Hallenberg.

TT: Vad säger deras tystnad?

— Den säger att de vill att Republikanska partiet ska gå en annan väg. Och är de presidentkandidater vill de att partiet går deras väg.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!