Homosexualitet är redan straffbart i Uganda med livstids fängelse enligt kolonialtidens lagar. Arkivbild.
Homosexualitet är redan straffbart i Uganda med livstids fängelse enligt kolonialtidens lagar. Arkivbild. - Foto: Brian Inganga/AP/TT

Ytterligare skärpt anti-hbtqi-lag i Uganda

Publicerades: 22 Mar, 04:06, Uppdaterades: 22 Mar, 16:50

Ugandas parlament har antagit en omfattande lag som föreslår nya hårda straff för hbtqi-personer.Gratulerar. Vad än vi gör, gör vi det för Ugandas folk, sade talmannen Anita Among efter att beslutet fattats.FN:s människorättschef vill att Ugandas president stoppar lagen.


Ledamöterna ändrade betydande delar av det ursprungliga lagförslaget, men av de 389 som närvarade i parlamentet var det endast en person som inte stödde förslaget.

Lagförslaget går nu till president Yoweri Museveni – som antingen kan lägga sitt veto mot eller underteckna lagen. Han sade i ett tal nyligen att han stödjer förslaget, men har också signalerat att han inte tycker att det är en prioriterad fråga och hellre behåller de goda relationerna till givare och investerare i väst.

"Djupt oroande"

FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar presidenten att stoppa lagen.

"Att godkänna denna diskriminerande lag – troligen en av de värsta i sitt slag i världen – är en djupt oroande utveckling", lyder ett uttalande från Türk.

Även Amnesty uppmanar presidenten att avslå förslaget som man beskriver som ett grovt angrepp på hbtqi-personer.

— Den här tvetydiga, vagt formulerade lagen kriminaliserar till och med dem som "främjar" homosexualitet, säger Tigere Chagutah, Amnestys chef för östra och södra Afrika.

Livstids fängelse

Uganda är ökänt för sin intolerans mot homosexualitet. Homosexualitet är redan straffbart med livstids fängelse enligt kolonialtidens lagar – men det anses inte räcka.

Lagförslaget lades fram i februari och målet var att straffa "främjande, anstiftande och finansiering" relaterat till hbtqi-aktiviteter. Däremot förblev det oklart vilket straffet blir på grund av ändringar i sista minuten.

Även "försök till homosexualitet" blir brottsligt med fängelsestraff i upp till tio år.

Homosexualitet är olagligt i fler än 30 av Afrikas 54 länder.

TT
/
/
Senaste nytt

Larm om explosion i Sundbyberg

Sundbyberg: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Flera samtal om ljud från en hög smäll i centrala Sundbyberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Polisen ska utreda orsaken till olyckan i Vasastaden.", skriver polisen på sin hemsida.

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

2 timmar sedan
Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

3 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

3 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.