Homosexualitet är redan straffbart i Uganda med livstids fängelse enligt kolonialtidens lagar. Arkivbild.
Homosexualitet är redan straffbart i Uganda med livstids fängelse enligt kolonialtidens lagar. Arkivbild. - Foto: Brian Inganga/AP/TT

Ytterligare skärpt anti-hbtqi-lag i Uganda

Ugandas parlament har antagit en omfattande lag som föreslår nya hårda straff för hbtqi-personer.Gratulerar. Vad än vi gör, gör vi det för Ugandas folk, sade talmannen Anita Among efter att beslutet fattats.FN:s människorättschef vill att Ugandas president stoppar lagen.


Ledamöterna ändrade betydande delar av det ursprungliga lagförslaget, men av de 389 som närvarade i parlamentet var det endast en person som inte stödde förslaget.

Lagförslaget går nu till president Yoweri Museveni – som antingen kan lägga sitt veto mot eller underteckna lagen. Han sade i ett tal nyligen att han stödjer förslaget, men har också signalerat att han inte tycker att det är en prioriterad fråga och hellre behåller de goda relationerna till givare och investerare i väst.

"Djupt oroande"

FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar presidenten att stoppa lagen.

"Att godkänna denna diskriminerande lag – troligen en av de värsta i sitt slag i världen – är en djupt oroande utveckling", lyder ett uttalande från Türk.

Även Amnesty uppmanar presidenten att avslå förslaget som man beskriver som ett grovt angrepp på hbtqi-personer.

— Den här tvetydiga, vagt formulerade lagen kriminaliserar till och med dem som "främjar" homosexualitet, säger Tigere Chagutah, Amnestys chef för östra och södra Afrika.

Livstids fängelse

Uganda är ökänt för sin intolerans mot homosexualitet. Homosexualitet är redan straffbart med livstids fängelse enligt kolonialtidens lagar – men det anses inte räcka.

Lagförslaget lades fram i februari och målet var att straffa "främjande, anstiftande och finansiering" relaterat till hbtqi-aktiviteter. Däremot förblev det oklart vilket straffet blir på grund av ändringar i sista minuten.

Även "försök till homosexualitet" blir brottsligt med fängelsestraff i upp till tio år.

Homosexualitet är olagligt i fler än 30 av Afrikas 54 länder.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.