Ett amerikanskt militärfordon på patrull i närheten av al-Qamishli i nordöstra Syrien i december.
Ett amerikanskt militärfordon på patrull i närheten av al-Qamishli i nordöstra Syrien i december. - Foto: Baderkhan Ahmad

USA svarar på attack i Syrien – flera döda

En iransktillverkad drönare uppges ha dödat en amerikan i nordöstra Syrien. I respons har USA genomfört flyganfall mot Irankopplade milisgrupper.


På order av president Joe Biden har USA svarat på torsdagens drönarattack mot en koalitionsbas i östra Syrien med "precisionsflyganfall" mot anläggningar använda av grupper med kopplingar till Irans revolutionsgarde.

Elva personer har dödats i de amerikanska lufträderna, enligt brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland annat riktades attackerna mot en vapendepå i staden Dayr al-Zor (Deir Ezzor). De döda uppges tillhöra Iranstödda milisgrupperingar.

I torsdagens attack mot en bas tillhörande den USA-ledda koalitionen nära syriska al-Hasakah dödades en amerikan och ytterligare sex personer skadades. Enligt USA utfördes anfallet med en iransktillverkad drönare.

Hundratals amerikanska soldater är stationerade i nordöstra Syrien, där de ingår i en internationell koalition som bekämpar det som kvarstår av terrorgruppen IS.

Irans mäktiga revolutionsgarde (IRGC) lyder under Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, och är terrorstämplat av USA. Teheran har inte kommenterat händelsen.

TT
/
USA
Senaste nytt

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

1 timme sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kristianstad: Polisen rapporterar om trafikhinder

3 timmar sedan
"Permobil kör ute på riksväg, RV21.", skriver polisen på sin hemsida.

Sunak: Inte aktuellt skicka militär till Ukraina

idag 15:52
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps fick många att höja på ögonbrynen med sitt besked om att brittiska militärinstruktörer kan skickas till Ukraina. Nu tonar premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet, och understryker att Shapps förslag inte är aktuellt "här och nu".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.