Australiens folkrikaste delstat New South Wales, med storstaden Sydney, gick till val på lördagen.
Australiens folkrikaste delstat New South Wales, med storstaden Sydney, gick till val på lördagen. - Foto: Gustav Sjöholm/TT

Maktskifte i Australiens största delstat

Socialdemokratiska Labor tar över makten i New South Wales, Australiens folkrikaste delstat med storstaden Sydney, efter allmänna val på lördagen.


Därmed bryts tolv år av koalitionsstyre av Liberalerna och centerhögerpartiet The Nationals.

Labor, som ser ut att nå egen majoritet i delstatsparlamentet, har gått till val på löften om bland annat fler förskolor, fler sjukhus, regleringar på hyresmarknaden och ett veckotak på vägtullar. Koalitionen har under mandatperioden drivit igenom ett lönetak i den offentliga sektorn, vilket lett till omfattande ilska och protester och kan ha bidragit till partiernas tapp, enligt ABC News analys.

Ny premiärminister för delstaten blir Chris Minns, som tar över efter Dominic Perrottet som meddelade att han lämnar ledarposten i samband med förlusten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?