Träkistor innehållande benbitar hittade på platsen för ett tidigare forskningsinstitut i Berlin begravs den 23 mars.
Träkistor innehållande benbitar hittade på platsen för ett tidigare forskningsinstitut i Berlin begravs den 23 mars. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Frågetecken när offer för rasbiologi begravs

16 000 benrester har lagts till sin sista vila i Berlin.Jordfästningen är inte okontroversiell. När kvarlevorna begravs försvinner möjligheten att identifiera offren för åratal av nazitysk rasbiologisk forskning. Vissa av dem tros ha utsatts för nazistdoktorn Josef Mengeles grymma experiment.


Fakta: Josef Mengele

Josef Mengele, ofta kallad "dödsängeln från Auschwitz", föddes 1911 i Günzburg i södra Tyskland.

Han gick med i nazistpartiet 1937.

Under 1943 kom han till koncentrations- och förintelselägret Auschwitz där han blev chefsläkare. Under sin tid där skickade Mengele hundratusentals judar till gaskamrarna. Han utförde också hänsynslösa pseudovetenskapliga experiment på lägerfångar, bland annat på tvillingar och kortvuxna, med full licens att lemlästa eller döda dem.

Mengele undkom straff för sina gärningar. Några år efter kriget flydde han till Sydamerika där han gömde sig fram till sin död.

Josef Mengele drunknade i Brasilien 1979. Hans död bekräftades 1985 efter att kvarlevorna grävts upp och undersökts.

Fem anonyma, enkla lådor i ljust trä står på en scen. "Till minne av offren för brott begångna i vetenskapens namn", står det på ett av många blomsterarrangemang som pryder scenen.

Det är en ovanlig begravningsceremoni: kvarlevorna från minst 54 människor ska föras till sin sista vila efter att i årtionden ha legat bortglömda under lärosätet Berlins fria universitet.

De första makabra fynden gjordes i samband med ett byggarbete för snart tio år sedan, skriver Berliner Zeitung. Därefter har fler och fler benbitar hittats – totalt runt 16 000, varav några kremerades redan 2014. På platsen där de hittades låg tidigare en beryktad forskningsanstalt: Kejsar Wilhelm-institutet för antropologi, mänsklig genetik och eugenik ("rashygien"), som upprättades 1927 och stängdes efter slutet av andra världskriget 1945.

Kolonier och koncentrationsläger

När kvarlevorna får gravfrid innebär det att deras identiteter – och exakt vad de utsattes för – aldrig blir helt utrett. Klart är att benresterna härrör från människor av båda könen och i alla åldrar.

Blommor ovanpå de nedsänkta trälådorna med kvarlevorna från minst 54 personer.

Vissa av dem är flera hundra år gamla och härstammar enligt tyska medier från Tysklands tidigare kolonier i Afrika. Andra har daterats till slutet av andra världskriget och antas ha skickats till institutet från koncentrationslägret Auschwitz, där de tros ha utsatts för grymma experiment under övervakning av chefsläkaren Josef Mengele. Arkeologer uppger att bland annat ögon som tros komma från Auschwitz har hittats under utgrävningarna i Berlin.

Enligt Günter Ziegler, chef vid Berlins fria universitet, har beslutet att begrava benbitarna tagits med hänsyn till offren.

— Det blir inga fler undersökningar. Att detaljera offren och dela in dem i särskilda grupper skulle bara vara att upprepa det förflutnas rasistiska metoder och ideologier, säger han under begravningsceremonin.

— Det innebär också att vi inte kan namnge offren. Sätta ansikten på dem. Men vi kan minnas dem.

Förintelseöverlevare kritisk

Alla är dock inte överens om det etiskt och moraliskt korrekta i att begrava kvarlevorna. 93-åriga Jona Laks, som överlevde Josef Mengeles experiment på tvillingar i Auschwitz, ställer sig frågande till varför beslutet om jordfästningen togs så snabbt.

Kvarlevorna jordfästes på skogskyrkogården Waldfriedhof i Berlinstadsdelen Dahlem.

— Det skulle ha varit bättre för världen om kvarlevornas ursprung hade utretts mer grundligt, säger hon till Berliner Zeitung.

Kejsar Wilhelm-institutet bedrev forskning för att undvika "degenerering av den germanska rasen", skriver nyhetsbyrån Ritzau. Forskningen finansierades huvudsakligen av den tyska staten, men även av den amerikanska Rockefeller-stiftelsen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.