Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han inte tänker försena något lands inträde i Nato. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han inte tänker försena något lands inträde i Nato. Arkivbild. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Finland tar nytt steg mot Nato

Finland tar nu ytterligare ett steg närmare Natomedlemskap.I dag väntas Ungerns parlament ge grönt ljus till att Finland går med i försvarsalliansen.


Det ungerska parlamentet har valt att separera godkännandet av Sveriges och Finlands Natomedlemskap. Därför är det bara Finlands ansökan som ligger på bordet när det ungerska parlamentet röstar under måndagen.

Regeringspartiet Fidesz, som har majoritet i parlamentet, har signalerat att det kommer att bli ett enhälligt ja från partiet.

Svenskt ja "i närtid"

Talmannen i parlamentet, László Kövér, var på besök i Reykjavik förra veckan. Han sade då, enligt nyhetsportalen Telex, att Ungern stödjer den svenska Natoansökan och att ratificeringen kommer att ske "i närtid".

Statsminister Ulf Kristersson (M) försökte få klarhet i saken när han mötte sin ungerske kollega Viktor Orbán i Bryssel på torsdagen. Men han fick ingen förklaring till varför Ungern valt att vänta med Sverige.

— Jag fick ingen förklaring i saklig bemärkelse, utan fick beskedet att de inte tänker försinka något land som är på väg in i Nato, sade Ulf Kristersson efter mötet med Orbán.

En orsak till att Ungern nu skyndar på med Finland kan vara att Turkiet står redo att godkänna Finland. Det talas om att det turkiska beslutet kan komma den första veckan i april, och då vill inte Ungern vara landet som hindrar Finland att bli Natomedlem.

Finland går före

Hittills har 28 av 30 medlemsländer i Nato ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap.

Sverige och Finland ansökte i maj 2022 samtidigt om att gå med i Nato, blev i somras gemensamt inbjudna av alla 30 Natoländerna och har haft som ambition att gå hand i hand genom hela ratificeringsprocessen.

Men den 17 mars gav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beskedet att man är redo att godkänna Finland, men inte Sverige.

— Våra diskussioner med Sverige kommer fortsätta. Vi har börjat se Sveriges goda vilja på ett tydligare sätt. Men hur den här processen utvecklas hänger ihop med vilka konkreta steg som Sverige tar, sade Erdogan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!