Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, i mitten, i det israeliska parlamentet – knesset – under måndagen.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, i mitten, i det israeliska parlamentet – knesset – under måndagen. - Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Netanyahu pausar omstridd lag – vill ha dialog

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går med på att "pausa" avgörandet om det omstridda lagförslaget. I ett tv-tal förklarar Netanyahu att han gör uppehållet för att nå "dialog".


Netanyahu säger i talet som sändes under måndagskvällen att han skjuter fram avgörandet om lagförslaget till dess att nästa parlamentssession har inletts i slutet av april, rapporterar bland andra The Guardian.

— Av nationellt ansvar, av en vilja att förhindra våldsamheter hos vårt folk så har jag beslutat att pausa den andra och tredje behandlingen av lagförslaget, motiverade den israeliske premiärministern sitt beslut.

Den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid svarade kort därpå därpå att han är redo för dialog – om pausen är ett uttryck för "genuin" vilja.

Strejk ställs in

Netanyahus besked kom efter att landsomfattande protester mot lagförslaget genomförts runt om i Israel under flera veckors tid.

Under måndagen växte kritiken ytterligare och en strejk som spridit sig till många sektorer inleddes – men efter Netanyahus tal meddelade de israeliska fackföreningarna att strejken ställs in.

Den kontroversiella lagen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol. Den skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Israelisk polis skingrar demonstranter på en huvudgata i Tel Aviv.

Beskedet, om att ett pausande var på gång, kom redan timmarna innan premiärminister höll sitt tal.

Säkerhetsstyrka i utbyte?

Det var ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, minister för inrikes säkerhet och ledare för partiet Judisk makt, som i ett uttalande gav beskedet om pausen.

Ben-Gvir har varit en av de starkaste förespråkarna bakom lagförslaget. Enligt honom gick Netanyahu med på att lägga fram lagen för omröstning efter att det israeliska parlamentet knesset åter sammanträder den sista april "om inga överenskommelser nås under uppehållet".

Enligt bland andra The Guardian har Ben-Gvir i utbyte för framflyttandet av omröstningen blivit lovad att en ny säkerhetsstyrka ska bildas och ställas direkt under hans – i egenskap av säkerhetsminister – ansvarsområde.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!