En polis förbereder sig för att kasta en tårgas under demonstrationen i Lille.
En polis förbereder sig för att kasta en tårgas under demonstrationen i Lille. - Foto: Michel Spingler/AP/TT

Hundratusentals i pensionsprotester i Frankrike

Runt 740 000 människor i Frankrike har demonstrerat mot regeringens omstridda lag som höjer pensionsåldern, enligt det franska inrikesdepartementet.I Paris har polis och protesterande drabbat samman.


I den franska huvudstaden samlades enligt departementet 93 000 personer, medan det vänsterradikala facket CGT hävdar att antalet var 450 000 under tisdagen.

Polis och demonstranter drabbade samman i Paris, och minst 22 personer hade vid tisdagseftermiddagen gripits i huvudstaden, enligt stadens polis.

Sedan januari har det varje vecka hållits demonstrationer mot lagen, som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 år till 64.

Paris sophämtare avslutar strejk

Protesterna har varit anmärkningsvärda både på grund av sin omfattning, men också sin fredliga karaktär. Men förra torsdagens demonstrationer verkar ha markerat en vändpunkt, då ungefär 450 poliser skadades.

— Jag tror inte att fredliga demonstrationer är tillräckliga, säger den 49-åriga Jerome under tisdagens till nyhetsbyrån AFP demonstration i Paris.

— Om det inte är våldsamt kommer folk inte prata om det, hävdar han.

.Under tisdagen kom uppgiften att Paris sophämtare denna vecka avslutar sin tre veckor långa strejk i den franska huvudstaden. Men inte för att ge upp, utan för att man enligt det vänsterradikala facket CGT på så vis möjliggör samordning med andra grupper "så att vi kan gå ut i strejk ännu starkare igen".

Minst 22 personer hade vid tisdagseftermiddagen gripits i den franska huvudstaden.

Blockerade järnvägsspår

Tidigare under tisdagen samlades strejkande järnvägsanställda med flaggor och handbloss och blockerade järnvägsspår vid en av Paris största järnvägsstationer Gare de Lyon.

Den franske inrikesministern Gérald Darmanin förklarade inför protesterna inleddes att 13 000 personer ur landets säkerhetsstyrkor skulle sättas in under dagen. Av dessa 5 500 bara i Paris. Den massiva insatsen motiverades av att det föreligger "en stor risk för den allmänna ordningen" på grund av protesterna.

Enligt honom kan över 1 000 "radikala" bråkmakare, vissa från andra länder, utnyttja planerade fredliga marscher.

— De kommer för att förstöra, för att skada och för att döda poliser. Deras mål har inget att göra med pensionsreformer, säger han.

Universitetsstudenter protesterar i Paris under tisdagen.
TT
Senaste nytt

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

1 timme sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.