Köpenhamns zoo försöker förmå pandahanen Xing Er att para sig med honan Mao Sun. Arkivbild.
Köpenhamns zoo försöker förmå pandahanen Xing Er att para sig med honan Mao Sun. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Barnlöst hos danska pandorna – ny metod testas

Publicerades: 28 Mar, 20:28

Fyra år har gått, men det inlånade pandaparet i Köpenhamns zoo lever fortfarande i barnlöshet. Nu testar djurparken en ny strategi.


Pandahonan Mao Sun och pandahanen Xing Er flyttade in i den påkostade, nybyggda pandaanläggningen på zoo våren 2019.

Till vardags vistas de i separata avdelningar eftersom pandahanar och pandahonor inte lever tillsammans i naturen. Men en till tre dagar varje vår är honan brunstig och djurparken har då sammanfört dem och med trix och fix försökt uppmuntra till parning.

Förra våren sprutade till exempel djurskötare ut importerad urin från pandahannar i andra europeiska djurparker i anläggningen för att få Xing Er att tro att han konkurrerade med andra hannar om Mao Zun.

Men inga knep har hittills hjälpt. I år testar därför djurparken att sammanföra pandorna långt före brunsten. Det måste dock ske under uppsikt, för risken är överhängande att de börjar slåss.

"Vi hoppas att med den här extratiden tillsammans har de klarat av slagsmålen och kan koncentrera sig på att komma igång med parningen när tiden är inne", säger zoodirektör Mads Frost Bertelsen i ett pressmeddelande.

Försöket inleddes i alla fall på tisdagen utan slagsmål. När portarna öppnats tittade de båda pandorna först på varandra, sedan lade de sig snabbt i varsin hög med bambu och började äta.

TT
/
Zoo
Senaste nytt

Hotell i Somalia attackerades

Så gör kommunerna när familjer inte kan betala

Många barnfamiljer har det tufft ekonomiskt just nu. Men bara ett fåtal kommuner har blivit mer generösa när familjer har svårt att betala exempelvis förskoleavgiften, visar en enkät från TT. Det är det minsta vi kan bidra med, säger Kristian Johansson, ekonomichef i Marks kommun.

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

Flygbolaget SAS visades under några timmar på fredagen som "under tvångslikvidation" i det danska bolagsregistret. Orsaken: Ett försenat bokslut.

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

2 timmar sedan
Under natten mot fredag stals cirka 1 400 mobiler, till ett värde av över sex miljoner kronor, från ett förråd i ett industriområde i Lund. Telefonerna tillhör Lunds kommun och nu ber polisen allmänheten om hjälp då de har kört fast i utredningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.