USA:s tidigare vicepresident Mike Pence. Arkivbild.
USA:s tidigare vicepresident Mike Pence. Arkivbild. - Foto: Eric Gay/AP/TT

Uppgift: Mike Pence måste vittna i Trumpmål

Publicerades: 28 Mar, 21:44

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence måste vittna inför en åtalsjury angående dåvarande president Donald Trumps uppmaningar till honom att inte godkänna Joe Bidens seger i presidentvalet 2020.


Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick i våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Uppgiften är inte bekräftad officiellt. Men redan i februari i år stod det klart att Mike Pence eventuellt skulle vittna inför en åtalsjury.

Nu gör källor till bland andra AP gällande att en federal domare fattat beslut om att Mike Pence måste vittna mot sin tidigare chef.

Överväger att överklaga

Pence själv har tidigare anfört att han inte avser att vittna och han har då hänvisat till att vicepresidentens roll som ordförande i senaten ger honom konstitutionellt skydd mot att vittna om vissa lagstiftningsfrågor.

Enligt AP:s källor kommer Pence inte behöva svara på frågor om sina handlingar den 6 januari 2021 då den amerikanska kongressen stormades av Trumpanhängare – samtidigt som Pence satt ordförande i den session där både senaten och representanthuset skulle klubba resultatet i presidentvalet 2020.

Pence och hans juridiska rådgivare uppges ändå överväga att överklaga den federale domarens beslut.

Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet, men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade "häng Mike Pence!".

Mike Pence var under Trumps ämbetstid starkt lojal med sin chef. Efter händelserna den 6 januari 2021 har han sagt att Trumps agerande var "obetänksamt".

Ökat sin Trumpkritik

Tidigare i mars gick Pence längre i sin kritik av expresidenten. Han kallade Trumps uttalanden "vårdslösa" och att de "försatte hans familj i fara".

— Det är ingen tvekan om att det som hände den dagen var en skam. Och det är ett hån mot all anständighet att säga att det var något annat, sade den förre vicepresidenten vid en middag där journalister närvarade.

Mike Pence är en av dem som väntas ställa upp och aspirera för att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Men han har inte lanserat sin kandidatur offentligt.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

2 timmar sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

2 timmar sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.