Uppgifter: Trump åtalas för grovt brott
Tidigare president Donald Trump väntas inställa sig vid en domstol i New York på tisdagen. Arkivbild. - Foto: Bryan Woolston/TT & Evan Vucci AP/TT

Uppgifter: Trump åtalas för grovt brott

USA:s förre president Donald Trump åtalas för minst ett grövre brott som kan ge fängelse i mer än ett år, enligt uppgifter till AP.


Donald Trump åtalas i en domstol i New York. Åtalspunkterna mot den förre presidenten är fortfarande hemligstämplade och meddelas inte förrän vid den inledande domstolsförhandlingen på tisdagen, då Trump väntas inställa sig i rätten.

Kan resultera i fängelse

Det ska röra sig om flera brottsmisstankar varav minst ett grovt brott som kan resultera i ett fängelsestraff, uppger två anonyma källor med insyn i åtalet till nyhetsbyrån AP.

Utredningen har handlat om att den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, inför Trumps valkampanj 2016 fick 130 000 dollar för att inte berätta om att hon och Trump haft en relation.

Utbetalningen i sig är inte olaglig, men enligt källorna riktar åklagare in sig på bokföringen av utbetalningen.

Trumps formella överlämnande till domstolsväsendet sker efter förhandlingar mellan hans advokater, rättsväsendet och säkerhetsmyndigheter i USA.

Slipper bära handbojor

Expresidenten kommer att tvingas gå igenom formella procedurer som när ett polisfoto, så kallat "mug shot", ska tas. Men han slipper bära handbojor, säger hans advokater. Han kommer också att ha säkerhetstjänsten Secret Service vid sin sida och kommer nästan säkert att släppas samma dag.

När åtalet offentliggjorts på fredagen ställde sig flera topprepublikaner snabbt bakom Trump och dömde ut åtalet som politiskt motiverat.

Det är första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.