Bland annat drabbades ön Reinøya av en lavin på fredagen.
Bland annat drabbades ön Reinøya av en lavin på fredagen. - Foto: Redningsselskapet/RS 152 Bergesen d.y/NTB/TT

Många larm om nya laviner i Norge

Publicerades: 1 Apr, 09:40, Uppdaterades: 1 Apr, 18:56

Lavinfaran är fortsatt mycket hög i Nordnorge och polisen har evakuerat några utsatta områden inför påsklovet när tusentals turister väntas.Det är extremt farligt i år och farligare än i fjol, när det också var många skred, säger Hilde Anita Nyvoll, kommunstyrelsens ordförande i Nordreisa.


Efter veckans oväder i Nordnorge har solen kommit tillbaka i några områden, och med den befarar myndigheterna att fler tar sig upp på de fjäll där lavinfaran är stor.

— Jag får kalla kårar. Fint väder och stor lavinfara är den värsta kombinationen vi kan tänka oss, säger Dan-Håvard Johnsen, ordföranden i kommunstyrelsen i Lyngen, till NRK.

Han räknar med minst ett tusental personer kommer att ge sig ut på tur bara under lördagen – den första dagen i vad för många är påskledigheten.

Känner sig maktlös

Under fredagen miste fyra personer livet i olika laviner utanför Tromsø – två turister, från Italien och Slovenien samt två lokalbor, som sveptes med i en lavin som gick rakt över ett lantbruk på ön Reinøya.

— Det var det värsta vädret vi någonsin sett den 31 mars. Det var tio meters sikt och trots det begav sig hundratals turister ut på fjällen. Det betyder att vi inte har gjort ett tillräckligt bra förebyggande jobb. Jag känner mig lite maktlös, säger Dan-Håvard Johnsen.

Han efterlyser lättare sätt att via mass-sms kunna larma invånare och besökare om varningar, en fråga regeringen säger sig vilja ta upp på söndagen när tre ministrar ska besöka Troms.

Molnen hopar sig över lavindrabbade Nordreisa på lördagen.

Över 200 laviner

Under lördagen har flera skred och laviner rapporterats, dock utan personskador. En hytte ska ha förstörts och ett område med hytter har evakuerats.

Två nya skred inträffade i Nordreisa i Troms, det område där en person ur en slovensk turistgrupp omkom på fredagen.Även där har människor evakuerats.

— Det är extremt farligt i år och farligare än i fjol, då det också var många skred. Det blir definitivt fler laviner på lördag och söndag, säger Hilde Anita Nyvoll, kommunstyrelsens ordförande i Nordreisa, till VG.

Ovädret har rört sig österut, och i Finnmark är sikten fortsatt dålig. Där kallade Röda Korset under morgonen in samtliga frivilliga i beredskap för att hjälpa dem som larmat om att de saknar mat och medicin och inte kan lämna de hytter eller hus de befinner sig i. På eftermiddagen uppges alla som larmat ha fått hjälp.

Enligt väderportalen Varsom.no har det de senaste tre dagarna gått sammanlagt 200 laviner över fylkena Troms och Finnmark.

TT
/
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

3 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

3 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.