Bland annat drabbades ön Reinøya av en lavin på fredagen.
Bland annat drabbades ön Reinøya av en lavin på fredagen. - Foto: Redningsselskapet/RS 152 Bergesen d.y/NTB/TT

Många larm om nya laviner i Norge

Lavinfaran är fortsatt mycket hög i Nordnorge och polisen har evakuerat några utsatta områden inför påsklovet när tusentals turister väntas.Det är extremt farligt i år och farligare än i fjol, när det också var många skred, säger Hilde Anita Nyvoll, kommunstyrelsens ordförande i Nordreisa.


Efter veckans oväder i Nordnorge har solen kommit tillbaka i några områden, och med den befarar myndigheterna att fler tar sig upp på de fjäll där lavinfaran är stor.

— Jag får kalla kårar. Fint väder och stor lavinfara är den värsta kombinationen vi kan tänka oss, säger Dan-Håvard Johnsen, ordföranden i kommunstyrelsen i Lyngen, till NRK.

Han räknar med minst ett tusental personer kommer att ge sig ut på tur bara under lördagen – den första dagen i vad för många är påskledigheten.

Känner sig maktlös

Under fredagen miste fyra personer livet i olika laviner utanför Tromsø – två turister, från Italien och Slovenien samt två lokalbor, som sveptes med i en lavin som gick rakt över ett lantbruk på ön Reinøya.

— Det var det värsta vädret vi någonsin sett den 31 mars. Det var tio meters sikt och trots det begav sig hundratals turister ut på fjällen. Det betyder att vi inte har gjort ett tillräckligt bra förebyggande jobb. Jag känner mig lite maktlös, säger Dan-Håvard Johnsen.

Han efterlyser lättare sätt att via mass-sms kunna larma invånare och besökare om varningar, en fråga regeringen säger sig vilja ta upp på söndagen när tre ministrar ska besöka Troms.

Molnen hopar sig över lavindrabbade Nordreisa på lördagen.

Över 200 laviner

Under lördagen har flera skred och laviner rapporterats, dock utan personskador. En hytte ska ha förstörts och ett område med hytter har evakuerats.

Två nya skred inträffade i Nordreisa i Troms, det område där en person ur en slovensk turistgrupp omkom på fredagen.Även där har människor evakuerats.

— Det är extremt farligt i år och farligare än i fjol, då det också var många skred. Det blir definitivt fler laviner på lördag och söndag, säger Hilde Anita Nyvoll, kommunstyrelsens ordförande i Nordreisa, till VG.

Ovädret har rört sig österut, och i Finnmark är sikten fortsatt dålig. Där kallade Röda Korset under morgonen in samtliga frivilliga i beredskap för att hjälpa dem som larmat om att de saknar mat och medicin och inte kan lämna de hytter eller hus de befinner sig i. På eftermiddagen uppges alla som larmat ha fått hjälp.

Enligt väderportalen Varsom.no har det de senaste tre dagarna gått sammanlagt 200 laviner över fylkena Troms och Finnmark.

TT
/
Senaste nytt

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kristianstad: Polisen rapporterar om trafikhinder

3 timmar sedan
"Permobil kör ute på riksväg, RV21.", skriver polisen på sin hemsida.

Sunak: Inte aktuellt skicka militär till Ukraina

idag 15:52
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps fick många att höja på ögonbrynen med sitt besked om att brittiska militärinstruktörer kan skickas till Ukraina. Nu tonar premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet, och understryker att Shapps förslag inte är aktuellt "här och nu".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.