Nigel Lawson och 'budgetlådan'. Den användes vid den brittiska motsvarigheten till Sveriges budgetpromenad, då finansministern tar sitt budgetförslag till parlamentet. Bilden är från våren 1987.
Nigel Lawson och 'budgetlådan'. Den användes vid den brittiska motsvarigheten till Sveriges budgetpromenad, då finansministern tar sitt budgetförslag till parlamentet. Bilden är från våren 1987. - Foto: Gerald Penny/AP/TT

Nigel Lawson är död – tidigare finansministern blev 91 år

Den legendariske brittiske finansministern Nigel Lawson är död. Han var känd som en hjärna bakom "thatcherismen", radikala privatiseringar – och som far till tv-stjärnan Nigella Lawson.


Skattesänkningar, avregleringar, privatiseringar. Det var kännetecken för Nigel Lawsons politiska karriär, som kulminerade med posten som finansminister 1983–1989, under premiärminister Margaret Thatcher.

Expremiärminister Boris Johnson kallar Lawson "en djärv och originell fyrbåk för frihandelskonservatism", och "en skattesänkare vars avregleringar bidrog till en omvandling av det ekonomiska landskapet".

Och den nuvarande brittiske regeringschefen Rishi Sunak berättar att då han själv blev finansminister 2020 hängde Nigel Lawsons porträtt ovanför sitt skrivbord.

Tele- och gasbolag

Thatcher och hennes medarbetare hoppades att utförsäljning av statliga verksamheter skulle göra samhället friare och mer effektivt. Med början på 70-talet arbetades dessa idéer fram i Storbritannien och spreds sedan till många länder, däribland Sverige.

Allt möjligt såldes ut helt eller delvis, bilmärken som Jaguar, infrastrukturbolag som British Telecom och British Gas.

Åtgärderna hyllades som nödvändiga och lönsamma av vissa, men kritiserades av andra som ogenomtänkta och dumdristiga. Och efter Thatchers och Lawsons tid vid makten, på 90-talet, gick utförsäljningarna politiskt uppenbarligen för långt.

Då handlade det om bland annat postväsendet och järnvägarna. Men missnöjet hade växt till en vänstervåg som lyfte socialdemokratiska "New Labour" med ledaren Tony Blair till ett drygt decennielångt maktinnehav.

Nigella tog över

Då hade dessutom Nigel Lawson blivit osams med sin chef Thatcher, om bland annat pundets relation till projektet som sedermera skulle EU-valutan euro.

På äldre dar fortsatte Lawson att dra sig allt längre högerut politiskt, som ledamot i parlamentets överhus. Han var en tidig förespråkare för landets EU-utträde, brexit, och drog på sig fördömanden genom att motarbeta miljö- och klimatarbetet.

Men vid det laget hade det starka rampljuset i familjen tagits över av dottern Nigella, som från slutet av 90-talet och framåt blev en världsstjärna med sina kokböcker och matprogram i tv. Även en av Nigel Lawsons söner, Dominic, är en känd mediepersonlighet i Storbritannien.

Nigel Lawson avled i måndags, 91 år gammal, rapporterar brittiska medier.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så många svenskar saknar en nära vän

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.