Nigel Lawson och 'budgetlådan'. Den användes vid den brittiska motsvarigheten till Sveriges budgetpromenad, då finansministern tar sitt budgetförslag till parlamentet. Bilden är från våren 1987.
Nigel Lawson och 'budgetlådan'. Den användes vid den brittiska motsvarigheten till Sveriges budgetpromenad, då finansministern tar sitt budgetförslag till parlamentet. Bilden är från våren 1987. - Foto: Gerald Penny/AP/TT

Nigel Lawson är död – tidigare finansministern blev 91 år

Den legendariske brittiske finansministern Nigel Lawson är död. Han var känd som en hjärna bakom "thatcherismen", radikala privatiseringar – och som far till tv-stjärnan Nigella Lawson.


Skattesänkningar, avregleringar, privatiseringar. Det var kännetecken för Nigel Lawsons politiska karriär, som kulminerade med posten som finansminister 1983–1989, under premiärminister Margaret Thatcher.

Expremiärminister Boris Johnson kallar Lawson "en djärv och originell fyrbåk för frihandelskonservatism", och "en skattesänkare vars avregleringar bidrog till en omvandling av det ekonomiska landskapet".

Och den nuvarande brittiske regeringschefen Rishi Sunak berättar att då han själv blev finansminister 2020 hängde Nigel Lawsons porträtt ovanför sitt skrivbord.

Tele- och gasbolag

Thatcher och hennes medarbetare hoppades att utförsäljning av statliga verksamheter skulle göra samhället friare och mer effektivt. Med början på 70-talet arbetades dessa idéer fram i Storbritannien och spreds sedan till många länder, däribland Sverige.

Allt möjligt såldes ut helt eller delvis, bilmärken som Jaguar, infrastrukturbolag som British Telecom och British Gas.

Åtgärderna hyllades som nödvändiga och lönsamma av vissa, men kritiserades av andra som ogenomtänkta och dumdristiga. Och efter Thatchers och Lawsons tid vid makten, på 90-talet, gick utförsäljningarna politiskt uppenbarligen för långt.

Då handlade det om bland annat postväsendet och järnvägarna. Men missnöjet hade växt till en vänstervåg som lyfte socialdemokratiska "New Labour" med ledaren Tony Blair till ett drygt decennielångt maktinnehav.

Nigella tog över

Då hade dessutom Nigel Lawson blivit osams med sin chef Thatcher, om bland annat pundets relation till projektet som sedermera skulle EU-valutan euro.

På äldre dar fortsatte Lawson att dra sig allt längre högerut politiskt, som ledamot i parlamentets överhus. Han var en tidig förespråkare för landets EU-utträde, brexit, och drog på sig fördömanden genom att motarbeta miljö- och klimatarbetet.

Men vid det laget hade det starka rampljuset i familjen tagits över av dottern Nigella, som från slutet av 90-talet och framåt blev en världsstjärna med sina kokböcker och matprogram i tv. Även en av Nigel Lawsons söner, Dominic, är en känd mediepersonlighet i Storbritannien.

Nigel Lawson avled i måndags, 91 år gammal, rapporterar brittiska medier.

TT
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

1 timme sedan
Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

1 timme sedan
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.