Kameror ska hitta slöjlösa kvinnor i Iran – få ett sms med en varnande text
Kvinnor som inte bär slöja som täcker håret, hijab, ska nu hittas och identifieras och även varnas med hjälp av kameror som installeras på offentliga platser. Arkivbild. - Foto: Justin Tang AP/TT & Vahid Salemi AP/TT

Kameror ska hitta slöjlösa kvinnor i Iran – få ett sms med en varnande text

Iranska myndigheter har börjat installera kameror på offentliga platser för att kunna identifiera kvinnor som inte bär slöja.


Kvinnor som upptäcks utan hijab, en slöja som täcker håret, kommer att få ett sms med en varnande text om konsekvenserna, har landets polis meddelat, enligt BBC.

Enligt polisen kommer detta hjälpa till att stoppa "motståndet mot hijablagen".

I ett uttalande, som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Irna, säger polisen att övervakningskamerorna använder så kallad "smart" teknik för att identifiera kvinnorna och sedan skicka dokument och varningsmeddelanden till dem som bryter mot hijablagen.

Lagen om slöjtvång infördes i Iran 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen.

Demokratiprotester i landet

Iran skakas sedan september av massiva demokratiprotester med feministiska förtecken. Den tändande gnistan var Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar. Den unga kurdiska kvinnan, på besök i huvudstaden Teheran, hade gripits anklagad för att inte bära sin huvudduk korrekt.

Sedan protesterna bröt ut i september förra året har kvinnor oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, speciellt i större städer.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.