Förstörda bostadshus i Sudans huvudstad Khartum.
Förstörda bostadshus i Sudans huvudstad Khartum. - Foto: Marwan Ali/AP/TT

WHO: Över 400 dödade i Sudans strider

Över 400 människor har dödats och 3 500 skadats under striderna i Sudan, enligt Världshälsoorganisationen WHO.Våldsamheterna fortsätter med oförminskad styrka – trots omvärldens uppmaningar om ett eldupphör under festhögtiden id al-fitr i slutet på fastemånaden ramadan.


Bakgrund: Två generaler strider om makten i Sudan

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Minst nio barn finns bland de bekräftade dödsfallen, uppger WHO:s talesperson Margaret Harris under en pressträff i Genève. Ytterligare 50 barn har skadats.

Civilbefolkningen bönar och ber om ett slut. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar de båda motparterna att åtminstone under tre dagar upphöra med striderna i samband med högtidlighållandet av id al-fitr. Men under natten mot fredagen hördes bomber och skottsalvor eka över huvudstaden för sjätte natten i rad.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar till eldupphör. Storbritanniens utrikesminister James Cleverly har aviserat att han avbryter sitt besök i Nya Zeeland för att resa tillbaka till London på grund av den pågående konflikten.

Ett förstört militärfordon i södra Khartum på torsdagen.

Sömnlösa nätter

Hittills har dock de stridande parterna vägrat att hörsamma omvärldens uppmaningar. En av de stridande parterna, de paramilitära RSF-styrkorna, sade sig villiga att hörsamma det tre dagar långa föreslagna eldupphöret, men det skedde inte.

För invånarna i huvudstaden Khartum, där merparten av de värsta stridigheterna pågår, väntar därför fler sömnlösa nätter.

— Vi låser våra dörrar och fönster och hoppas att inga förlupna kulor ska träffa byggnaderna, säger 38-årige Nazek Abdalla, som bor i södra delarna av huvudstaden, till AFP.

General höll tal

Samtidigt framträdde den sudanesiska arméns general Abdel Fattah al-Burhan i ett tv-sänt tal, för första gången sedan striderna tog sin början för drygt en vecka sedan.

Iförd sin uniform och med sudanesiska flaggor i bakgrunden talade generalen om hur förlusterna och förstörelsen överskuggar festligheterna kring id al-fitr detta år.

— Vi hoppas att vi ska komma ut ur denna pärs mer enade ... en enda armé, ett enda folk ... för ett folkstyre, sade generalen.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära RSF-styrkorna, som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Sedan våldsamheterna blossade upp förra helgen har tusentals människor flytt huvudstaden.

TT
/
Senaste nytt

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

1 timme sedan
Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

1 timme sedan
Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

1 timme sedan
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.