Ett hus har jämnats till marken efter strider i Sudans huvudstad Khartum.
Ett hus har jämnats till marken efter strider i Sudans huvudstad Khartum. - Foto: Marwan Ali/AP/TT

Fortsatta strider i Sudan trots eldupphör – flera attacker i Khartum

De tunga striderna i Sudans huvudstad Khartum har lättat något sedan ett tillfälligt eldupphör utlysts. Men attackerna har fortsatt vid militärt strategiska platser, enligt FN:s särskilde sändebud för landet.


Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Ett tre dygn långt eldupphör mellan de två stridande parterna i landet skulle inledas efter midnatt på tisdagen.

— Pausen upprätthölls inte fullt ut, med attacker mot högkvarter, försök att vinna mark, luftangrepp och explosioner i olika delar av huvudstaden, sade Volker Perthes inför FN:s säkerhetsråd på tisdagen.

Strider har bland annat fortsatt vid den internationella flygplatsen i huvudstaden.

— Det finns ännu inga entydiga tecken på att någon av dem är redo att förhandla på allvar, vilket tyder på att båda tror att det är möjligt att säkra en militär seger över den andra.

Människor har fortsatt att fly huvudstaden under det utlysta eldupphöret.

450 döda och 4 000 skadade i Sudan

Över 450 människor har enligt FN dödats och fler än 4 000 har skadats i striderna som inleddes förra helgen.

Konflikten har skapat "en humanitär katastrof med civila som får bära bördan", enligt Perthes.

— De båda stridande parterna har stridit med förakt för krigets lagar och normer, attackerat tätbefolkade områden med liten hänsyn till civila, sjukhus eller till och med för fordon som förflyttar sårade och sjuka.

FN:s generalsekreterare António Guterres upprepade även sin oro för att konflikten ska sprida sig till andra länder i regionen.

— Sudan gränsar till sju länder, som alla antingen har varit inblandade i konflikter eller sett allvarliga civila oroligheter under det senaste decenniet, sade Guterres.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!