Lågor syns slå upp genom taket på byggnaden, därifrån flera personer fick räddas via stegbil. Bilden är tagen från ett videoklipp.
Lågor syns slå upp genom taket på byggnaden, därifrån flera personer fick räddas via stegbil. Bilden är tagen från ett videoklipp. - Foto: NewsHub/AP/TT

Flera döda efter brand på vandrarhem: "Vår värsta mardröm"

Flera personer har omkommit sedan en omfattande brand brutit ut på ett vandrarhem i Nya Zeelands huvudstad Wellington. Elva personer saknas fortfarande, enligt lokala medier.


Larmet om branden på vandrarhemmet kom vid 00.30 på natten, lokal tid. Räddnings- och släckningsarbetet pågick i flera timmar, och var komplicerat i den fyra våningar höga byggnaden med fler än 90 rum. Omkring 80 brandmän arbetade på plats och tog sig in i den brinnande byggnaden, men tvingades tillbaka av lågorna.

— Det här är vår värsta mardröm. Det blir inte värre än så här, säger Nick Pyatt vid räddningstjänsten.

Fler än 50 personer kunde räddas, varav flera fick tas ned med stege från taket.

Tala Silj hoppade från fönster: "Skrämmande"

Brandmän på plats utanför vandrarhemmet i centrala Wellington.

En av de boende, Tala Sili, berättar för editorial">RNZ att han såg rök komma ut under hans dörr och att korridoren där utanför var mörk. Han hoppade ut genom fönstret ned till ett tak två våningar ned.

— Det var verkligen skrämmande, men jag förstod att jag var tvungen att hoppa ut genom fönstret eller så skulle jag brinna upp inuti byggnaden.

Av ambulanspersonal fick han hjälp ner från taket där han fick vård för en stukad fotled.

Dödstalet efter branden i Wellington lär stiga

Antalet döda var vid lunchtid fortsatt oklart. Elva personer saknas medan Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins säger till lokala medier att åtminstone sex personer har rapporterats döda och att antalet sannolikt stiger, skriver NZ Herald. Han beskriver branden som en tragedi och uppger att antalet döda troligtvis är färre än tio.

Inga turister tros ha bott på vandrarhemmet

Det verkar inte som att det bodde några turister på vandrarhemmet, det användes av bland annat Wellingtons Stadsmission samt av kriminalvården för att husera tidigare interner.

— Det här är en katastrof. Det här är människor som redan är sårbara. Det är en tragedi för vår gemenskap, säger Murray Edridge vid Stadsmissionen till nyhetssajten Stuff.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!