Bilder på personer som miste livet i folkmordet i Rwanda. Arkivbild.
Bilder på personer som miste livet i folkmordet i Rwanda. Arkivbild. - Foto: Ben Curtis/AP/TT

Misstänkt för folkmord i Rwanda gripen

Fulgence Kayishema, som anklagas för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994, har gripits i Paarl i Sydafrika.


Kayishema är en av de fyra personer som anses bära huvudansvar för att uppskattningsvis 800 000 människor mördades i Rwanda under våren 1994.

I ett uttalande kallar sydafrikansk polis Fulgence Kayishema för "en av världens mest eftersökta personer för folkmord".

FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson framhåller att gripandet "sänder ett kraftfullt budskap om att de som anklagas för att ha begått sådana brott inte kan undgå rättvisa" och att de så småningom kommer att ställas till svars – "till och med mer än ett kvarts sekel senare", enligt ett uttalande.

Kayishema har varit på flykt sedan 2001.

Han tillsammans med andra ska ha mördat fler än 2 000 män, kvinnor och barn tillhörande minoritetsfolket tutsier, som tagit sin tillflykt i en katolsk kyrka.

Enligt polisen ska han ha deltagit direkt i planeringen och utförandet av massakern – bland annat genom att ha kört in en bulldozer i kyrkan.

Folkmordet i Rwanda leddes av extremnationalister ur majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.