Stewart Rhodes, grundare av extremiströrelsen Oath Keepers, i rättegångssalen. Arkivbild.
Stewart Rhodes, grundare av extremiströrelsen Oath Keepers, i rättegångssalen. Arkivbild. - Foto: Dana Verkouteren/AP/TT

Långt fängelsestraff för kongresstormning

18 års fängelse för uppvigling. Det blev straffet för Oath Keepers-ledaren Stewart Rhodes – en av de drivande krafterna vid stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium.


Bakgrund: Stormningen av Kapitolium

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte presidenten höll under parollen "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han bland annat.

Några hundra personer tog honom på orden. Protesterna övergick till våld när de stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i den demokratiska talmannen Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med våldsamheterna.

Som grundare av extremistgruppen Oath Keepers har Stewart Rhodes utpekats som en av ledarna vid stormningen den 6 januari 2021.

Floridafödde Rhodes är redan fälld för uppvigling i samband med stormningen, då aggressiva anhängare till dåvarande president Donald Trump övermannade kongresspolisen och trängde sig in i Kapitolium. Själva straffet tillkännagavs av en federal domstol i Washington DC.

Oath Keepers beskrivs som en högerextrem milis. Åklagaren har beskrivit gruppens agerande vid Kapitolium som "terrorism" och ansåg därför att ett hårt straff var avgörande för att avskräcka från framtida politiskt våld. Rhodes och hans försvar har hävdat att det inte fanns en uttalad plan att attackera kongressätet, rapporterar ABC News.

Meddelanden, inspelningar och annat bevismaterial som åklagarsidan har lagt fram visar dock hur Rhodes och hans anhängare blev alltmer rasande efter presidentvalet 2020 och att Rhodes i krypterade chattmeddelanden uppmanat sina följare att förbereda sig "till kropp och själ" för "inbördeskrig".

Oath Keepers grundades 2009 och såg före valet 2016 regeringen och staten som de största hotet mot amerikaner. I och med Donald Trumps seger ändrades detta något, då man såg det som att en av de egna tog plats i Vita huset.

Gruppen har varit inblandad i boskaps- och gruvkonflikter mellan medborgare och stat.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.