Långa fängelsestraff utdöms i rättegångar mot medlemmar i Oath Keepers som stormade Kapitolium den 6 januari 2021.
Långa fängelsestraff utdöms i rättegångar mot medlemmar i Oath Keepers som stormade Kapitolium den 6 januari 2021. - Foto: Dana Verkouteren via AP/TT

Fängelsestraff för upprorsmakare i Washington

Två personer som stormade USA:s kongressbyggnad Kapitolium och som tillhör den så kallade Oath Keepers-rörelsen dömdes till fängelse på fredagen.


Domare Amit Mehta utdömde åtta och ett halvt års fängelse för Jessica Watkins från delstaten Ohio, medan Kenneth Harrelson från Florida fick fyra års fängelse för delaktighet i stormningen.

Domen kom dagen efter det att den högerextreme Oath Keepers-ledaren Stewart Rhodes dömdes till 18 års fängelse för delaktighet i stormningen av kongressen i Washington DC den 6 januari 2021.

Men de två som dömdes på fredagen friades av en federal jury från konspirationsanklagelser som ledaren Rhodes dömdes för.

Watkins var fylld av ånger när hon mottog domen. Hon beskrev sig själv som "ytterligare en idiot som sprang omkring i kongressen".

— Och i dag kommer du att utkräva ansvar för denna idiot, sade hon till domaren.

Domare Mehta ansåg i sin dom att justitiedepartementets hänvisning till "terrorism" var korrekt. Men straffen var kortare än vad åklagare krävt. Justitiedepartementet ville att Watkins skulle dömas till 18 års fängelse och Harrelson till 15 års fängelse.

TT
/
USA
Senaste nytt

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

Fyra personer har dömts till döden i Iran efter att ha sålt utspädd alkohol, som ledde till att 17 personer dog.

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

1 timme sedan
S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

1 timme sedan
I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

1 timme sedan
"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.