Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj.
Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj. - Foto: AP/TT

Navalnyj kan dömas till tiotals år i fängelse

En ny rättegång mot redan fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyj kan leda till att han döms till ytterligare tiotals år i fängelse.


En förberedande förhandling som skulle hållas under onsdagen sköts utan att någon anledning gavs upp till nästa tisdag av domstolen i Moskva.

Rätten har nekat Navalnyjs advokater ytterligare tid för att kunna gå genom de mängder dokument som ligger till grund för målet. Rättegången rör anklagelser om extremism, vilka kallas "absurda" av Navalnyj och som han säger kan ge honom ett 30 år långt straff. En utredare har också, enligt Navalnyj, sagt att han kan komma att åtalas för terrorbrott, vilket kan ge honom livstids fängelse.

Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Femte person misstänkt för väskmordet

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.