Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj.
Oppositionsledare Alexej Navalnyj deltar på länk i domstolen i Moskva. Bilden är distribuerad av Moskvas domstols pressavdelning 31 maj. - Foto: AP/TT

Navalnyj kan dömas till tiotals år i fängelse

En ny rättegång mot redan fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyj kan leda till att han döms till ytterligare tiotals år i fängelse.


En förberedande förhandling som skulle hållas under onsdagen sköts utan att någon anledning gavs upp till nästa tisdag av domstolen i Moskva.

Rätten har nekat Navalnyjs advokater ytterligare tid för att kunna gå genom de mängder dokument som ligger till grund för målet. Rättegången rör anklagelser om extremism, vilka kallas "absurda" av Navalnyj och som han säger kan ge honom ett 30 år långt straff. En utredare har också, enligt Navalnyj, sagt att han kan komma att åtalas för terrorbrott, vilket kan ge honom livstids fängelse.

Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

TT
/
Senaste nytt

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

2 timmar sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.