Israelisk polis vaktar prideparaden i Jerusalem på torsdagen.
Israelisk polis vaktar prideparaden i Jerusalem på torsdagen. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Säkerhetsminister hånad under pride i Jerusalem

Tusentals personer deltog i torsdagens prideparad i Jerusalem – ett årligt evenemang som nu ordnades för första gången med Israels nya nationalreligiösa högerregering.


Marschen i den konservativa staden är alltid hårt bevakad av polis och brukar präglas av våldsamma inslag. Ofta har den varit mer dämpad än i gayvänliga Tel Aviv, men i år drog den större folkmassor än vanligt.

Landet är djupt splittrat på grund av ett omstritt lagförslag som innebär stora förändringar av det israeliska rättsväsendet. Regeringen planerar att ge parlamentet makt att ompröva beslut i Högsta domstolen och utse institutionens domare – vilket har fördjupat klyftorna mellan de som vill bevara liberala värderingar och de som vill röra sig mot religiös konservatism.

Under paraden hånades ultranationalisten och säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir när folkmassan skanderade "skam" samtidigt som ministern betraktade paraden från sidan "för att övervaka säkerheten", enligt hans utsago.

Flera av premiärminister Benjamin Netanyahus regeringsmedlemmar är öppet homofobiska.

En av paradens skyltar löd: "Det finns ingen pride utan demokrati."

— Det finns inte en kamp i Israel för demokrati och en annan för hbtqi-personers rättigheter, säger oppositionsledaren Yair Lapid i ett tal till folkmassan.

— Det är samma kamp, mot samma fiender, i samma värderingars namn.

TT
/
Senaste nytt

Tonåringar i rätten för hängningsmord

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Indien har gjort klart att ett fyrtiotal kanadensiska diplomater måste lämna landet inom en vecka, uppger källor till Financial Times.

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

1 timme sedan
Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

2 timmar sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.