Israelisk polis vaktar prideparaden i Jerusalem på torsdagen.
Israelisk polis vaktar prideparaden i Jerusalem på torsdagen. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Säkerhetsminister hånad under pride i Jerusalem

Tusentals personer deltog i torsdagens prideparad i Jerusalem – ett årligt evenemang som nu ordnades för första gången med Israels nya nationalreligiösa högerregering.


Marschen i den konservativa staden är alltid hårt bevakad av polis och brukar präglas av våldsamma inslag. Ofta har den varit mer dämpad än i gayvänliga Tel Aviv, men i år drog den större folkmassor än vanligt.

Landet är djupt splittrat på grund av ett omstritt lagförslag som innebär stora förändringar av det israeliska rättsväsendet. Regeringen planerar att ge parlamentet makt att ompröva beslut i Högsta domstolen och utse institutionens domare – vilket har fördjupat klyftorna mellan de som vill bevara liberala värderingar och de som vill röra sig mot religiös konservatism.

Under paraden hånades ultranationalisten och säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir när folkmassan skanderade "skam" samtidigt som ministern betraktade paraden från sidan "för att övervaka säkerheten", enligt hans utsago.

Flera av premiärminister Benjamin Netanyahus regeringsmedlemmar är öppet homofobiska.

En av paradens skyltar löd: "Det finns ingen pride utan demokrati."

— Det finns inte en kamp i Israel för demokrati och en annan för hbtqi-personers rättigheter, säger oppositionsledaren Yair Lapid i ett tal till folkmassan.

— Det är samma kamp, mot samma fiender, i samma värderingars namn.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Handelsbankens vinst minskar något

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.