Dödstalet stiger efter att flera tåg kolliderade i delstaten Odisha i östra Indien.
Dödstalet stiger efter att flera tåg kolliderade i delstaten Odisha i östra Indien. - Foto: AP/TT

Stigande dödstal efter tågkatastrof i Indien

Räddningsarbetet fortsätter efter den svåra tågolyckan i Indien. Hittills har över 280 omkomna hittats i en av de värsta järnvägsolyckorna i landets historia.


Fakta: Tågolyckor i Indien

Fler än tolv miljoner människor reser med 14 000 tåg i Indien varje dag. Varje år sker flera hundra olyckor, de flesta tillskrivs den mänskliga faktorn och utsliten signalutrustning.

Fredagens olycka, där hittills minst 288 personer konstaterats omkomna och minst 900 har skadats, är en av de svåraste tågolyckorna som inträffat i Indien. Andra svåra tågolyckor som inträffat:

Oktober 2018: Ett tåg körde in i en folksamling sin tittade på fyrverkerier under en religiös festival utanför Amritsar i Punjap. 60 människor omkom och dussintals skadades.

November 2016: Minst 146 personer omkom när ett tåg spårade ur på väg mellan Indore och Patna. Fler än 200 personer skadades.

Juli 2011: Ett tåg spårade ur nära Fatehpur i Uttar Pradesh i norra Indien. 68 människor omkom och 239 skadades.

Maj 2010: Ett persontåg spårade ur i Västbengalen och blev påkört av ett godståg. 145 personer omkom i olyckan som enligt myndigheterna orsakades av ett sabotag utfört av Maoistrebeller.

Oktober 2005: 111 personer omkom när ett tåg spårade ur och åkte åkte ned i en översvämmad flod i Veligonda i Andhra Pradesh i södra Indien. Omkring 100 personer skadades.

September 2002: Ett expresståg mellan Calcutta och New Delhi spårade ur och hamnade i en flod nära Patna i Bihar.

Augusti 1999: Två tåg frontalkrockade i staden Gauhati. Fler än 285 människor dödades.

November 1998: 210 personer omkom när två tåg kolliderade i Khanna i norra Indien.

Augusti 1995: 358 människor omkom när två tåg krockade nära New Delhi. Ett av tågen hade stannat efter att ha kört på en ko.

Källa: AP

Dödssiffran från olyckan där flera tåg kolliderade i delstaten Odisha i östra Indien fortsätter att stiga. Över 280 dödsoffer har hittills hittats och minst 900 personer uppges vara skadade. Dessutom befaras många fortfarande sitta fast i de demolerade tågvagnarna.

Tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, uppgav Sudhanshu Sarangi, chef för räddningstjänsten i Odisha för AFP att 288 personer har bekräftats döda i kraschen.

Totalt tre tåg var inblandade i olyckan. Ett av persontågen ska först ha spårat ur och kraschat in i ett stillastående godståg. Ett andra mötande tåg ska därefter ha kolliderat med några av de urspårade vagnarna, uppger Amitabh Sharma, chef för Indiens statliga järnvägsbolag.

Tre tåg var inblandade i olyckan i Indien. Ett av persontågen ska först ha spårat ur och kraschat in i ett stillastående godståg.

Vad som orsakade olyckan är okänt, men en omfattande utredning kommer att göras enligt myndigheterna.

Premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att han är "omskakad" av händelsen.

"I denna sorgens stund går mina tankar till de sörjande familjerna", skriver han.

Säkerheten på järnvägsspåren har förbättrats i Indien de senaste åren efter satsningar på infrastruktur och teknik, men tågolyckor är fortfarande vanliga med flera hundra händelser varje år. Den aktuella olyckan är en av de värsta i landets historia.

I augusti 1995 dödades 358 människor när två tåg kolliderade nära New Delhi i den svåraste olyckan i landet hittills.

TT
/
Senaste nytt

Hemtjänst dröjde med larm – vårdtagare dog

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

1 timme sedan
"Skadad man, Kristianstad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

2 timmar sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

2 timmar sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

2 timmar sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.