Vitvalen Hvaldimir har anklagats för att vara en rysk spion. Arkivbild.
Vitvalen Hvaldimir har anklagats för att vara en rysk spion. Arkivbild. - Foto: Jorgen Ree Wiig/AP/TT

Så används djur för hemliga krigsuppdrag

En vitval har stämplats som rysk spion. Om det stämmer vet bara Ryssland. Men det finns en lång historia av att använda marina däggdjur för militära uppdrag runt om i världen – som minletare, vaktposter och ubåtsjägare.


Fakta: Amerikanska djurspioner

2019 offentliggjordes tidigare hemligstämplade filer som beskriver tester som USA:s underrättelsetjänst CIA utfört på katter, hundar, delfiner och fåglar som korpar, duvor, hökar, ugglor och kråkor. Spionbyrån trodde att djuren kunde utföra "unika" uppdrag inom ramarna för byråns hemliga operationer, framförallt riktade mot Sovjetunionen under kalla kriget.

Bland annat övervägdes katter som levande avlyssningsapparater och elektroniska implantat opererades in i hundars hjärnor för att se om de kunde fjärrstyras.

Ingen av dessa program gick dock särskilt långt. Störst ansträngningar gjordes för att träna delfiner som potentiella sabotörer och som hjälp för att spionera på Sovjetunionens utveckling av en atomubåtsflotta.

I projekten "Oxygas" och "Chirilogy" undersöktes huruvida delfiner kunde ersätta mänskliga dykare och placera sprängämnen på fartyg, smyga in i sovjetiska hamnar eller simma bredvid ubåtar för att samla information. Programmen lämnades sedermera vidare till den amerikanska flottan.

Källa: AFP

Sedan 2019 har han skapat rubriker och nu har han dykt upp vid Sveriges kust. När vitvalen Hvaldimir upptäcktes första gången hade han en kamerasele märkt "property of S:t Petersburg" på sig och uppträdde som ett djur tränat av människan.

Oavsett om Hvaldimir har dresserats för att spionera för Rysslands räkning eller inte finns en lång tradition av att värva marina däggdjur till militärtjänstgöring runt om i världen.

— Jag vet inte mer än någon annan, men det är absolut möjligt att valen har tränats av ryssar, säger Gervase Phillips, historiker vid Manchester Metropolitan University som studerat militär användning av djur, till TT.

— Väpnade styrkor har en lång historia av att utnyttja marina däggdjur. Sovjetunionen hade ett ganska avancerat träningsprogram, som tros ha inkluderat vitvalar.

Sjölejonet Zak på träningsuppdrag med den amerikanska flottan på okänd plats. Zak har dresserats för att upptäcka misstänkta personer som rör sig i vatten nära hamnar, skepp och andra viktiga militära platser. Arkivbild.

Letar minor

Det råder förstås ett visst mått av hemlighetsmakeri kring exakt hur militärer använder sig av marina hjälpredor. Men den amerikanska flottan har sedan 1959 tränat delfiner och sjölejon för att hjälpa marinsoldater och sjömän att skydda sig mot hot under ytan. Det kan handla om att leta minor eller jaga bort misstänkta angripare.

— Det har florerat historier om "stridsdelfiner" med knivar fästa vid nosen. Men det har förnekats från USA och det vore också väldigt riskfyllt och oförutsägbart, säger Phillips.

— Däremot kan delfiner användas som vakthundar i havet, de kan slå larm om intrång från fientliga dykare som är ute efter att sabotera eller attackera fartyg.

En anställd vid Sevastopol State Oceanarium tränar en delfin. Bilden är från mars 2014.

Satellitbilder

Förra året visade amerikanska satellitbilder delfinfållor vid infarten till den ryska flottbasen i Sevastopol på Krim. Den sovjetiska flottan drev ett program för delfiner nära Sevastopol under kalla kriget, men enheten övergick till ukrainsk militär när Sovjetunionen kollapsade – för att återigen hamna i ryska händer i samband med annekteringen av Krim 2014.

— Delfinfållorna kan vara en bluff, ett sätt att försöka stoppa ukrainska dykare från att ta sig in i hamnen. Eller så är träningsprogrammet i full gång igen, säger Phillips.

Under andra världskriget fanns också en topphemlig träningsanläggning för sälar på Gålö i Stockholms skärgård. Ett 20-tal gråsälar dresserades för att kunna sättas in som minletare eller ubåtsjägare, men projektet avslutades efter några år.

Den amerikanske sergeanten Andrew Garrett med flasknosdelfinen K-Dog på träningsuppdrag i Persiska gulfen 2003. Delfiner, hästar, hundar och till och med kycklingar användes på ett eller annat sätt under Irakkriget. Arkivbild.

Överlägsna?

Många slags djur har varit viktiga tillgångar i människans krig och konflikter, från världskrigens hästar till dagens högt professionaliserade sökhundar. När det gäller havslevande varelser var delfinen ett av de första valdjur man började träna, enligt Andreas Fahlman, djurfysiolog och forskningschef på Kolmårdens djurpark.

— Delfiner är väldigt bra på att söka saker som är svåra att se i grumligt eller mörkt hav. De är också väldigt snabba och kan vända på en femkrona, säger han.

— Sjölejon har andra förmågor. De kan bogsera eller bärga föremål eller kanske sätta en lina på en dykare och dra upp den till ytan om den försöker sabotera något i en hamn eller en flottbas.

TT: Är delfiner överlägsna teknologiska alternativ?

— Många gånger kan delfiner på en halvtimme hitta borttappade föremål som automatiserade robotar misslyckats med att spåra i flera dagar, säger Fahlman.

— Delfinens sonar är mycket överlägsen vår teknologi. Det kan förändras, men för tillfället verkar det som om naturen och evolutionen fortfarande är i ledning.

Andreas Fahlman, forskningschef på Kolmårdens djurpark. Arkivbild.
TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.