Robotar skickades upp från den ryska regionen Belgorod mot Ukraina på söndagen.
Robotar skickades upp från den ryska regionen Belgorod mot Ukraina på söndagen. - Foto: Vadim Belikov/AP/TT

Ryssland påstår att ukrainsk motattack stoppats

Ryssland påstår att en ukrainsk motattack har tryckts tillbaka i Donetsk i östra Ukraina. Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.


— Fiendens mål var att bryta igenom vårt försvar i den mest sårbara, enligt deras uppfattning, sektorn av fronten, säger det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov enligt en kommuniké natten mot måndag.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna, som publicerats av den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass och på sociala medier.

Enligt videon från Rysslands försvarsdepartement ska en "storskalig" attack slagits tillbaka på fem platser i regionen Donetsk, som är en av de fyra regioner som Ryssland i höstas hävdade att landet annekterat.

Ryska uppgifter är ofta grovt överdrivna och i många fall fullständigt opålitliga, då de används som propaganda av den ryska invasionsmakten.

Obekräftade uppgifter

En video från det ryska försvarsdepartementet visar framryckande stridsfordon under beskjutning. Konasjenkov hävdar att 250 ukrainska soldater dödades och att 16 ukrainska stridsvagnar och flera stridsfordon av olika typer förstördes – vilket inte bekräftats av oberoende part.

Ryssland hävdar att attacken ska ha genomförts på söndagsmorgonen. Det är oklart varför uppgifterna publicerats först sent på natten.

Vladimir Rogov, medlem i det av Ryssland tillsatta regionala ockupationsstyret, uppger på måndagen att Ukraina inlett en attack i det ukrainska länet Zaporizjzja.

— På morgonen inledde ukrainska styrkor en attack på en större skala än i går. Situationen är alarmerade, säger han enligt Tass.

Han beskriver det nya försöket att bryta igenom frontlinjen som "mer storskaligt och organiserat".

"Planer älskar tystnad"

Frågan kring om och när en ukrainsk motoffensiv mot ryska styrkor på ockuperad mark skulle kunna inledas har varit aktuell under en längre tid.

Från Ukraina har ingen bekräftelse kommit om de ryska uppgifterna.

Ukraina väntar ofta med att bekräfta sina militära insatser tills de är avslutade. I flera månader har landets företrädare talat om planer på att inleda en motoffensiv under våren för att återta mark som Ryssland har ockuperat sedan kriget inleddes, samt Krimhalvön som Ryssland olagligt annekterade 2014.

"Planer älskar tystnad. Det kommer inget startmeddelande", skrev Ukrainas försvarsmakt i ett inlägg på Telegram på söndagen.

TT
Senaste nytt

Röda siffror på Wall Street

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

1 timme sedan
SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.