Robotar skickades upp från den ryska regionen Belgorod mot Ukraina på söndagen.
Robotar skickades upp från den ryska regionen Belgorod mot Ukraina på söndagen. - Foto: Vadim Belikov/AP/TT

Ryssland påstår att ukrainsk motattack stoppats

Ryssland påstår att en ukrainsk motattack har tryckts tillbaka i Donetsk i östra Ukraina. Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.


— Fiendens mål var att bryta igenom vårt försvar i den mest sårbara, enligt deras uppfattning, sektorn av fronten, säger det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov enligt en kommuniké natten mot måndag.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna, som publicerats av den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass och på sociala medier.

Enligt videon från Rysslands försvarsdepartement ska en "storskalig" attack slagits tillbaka på fem platser i regionen Donetsk, som är en av de fyra regioner som Ryssland i höstas hävdade att landet annekterat.

Ryska uppgifter är ofta grovt överdrivna och i många fall fullständigt opålitliga, då de används som propaganda av den ryska invasionsmakten.

Obekräftade uppgifter

En video från det ryska försvarsdepartementet visar framryckande stridsfordon under beskjutning. Konasjenkov hävdar att 250 ukrainska soldater dödades och att 16 ukrainska stridsvagnar och flera stridsfordon av olika typer förstördes – vilket inte bekräftats av oberoende part.

Ryssland hävdar att attacken ska ha genomförts på söndagsmorgonen. Det är oklart varför uppgifterna publicerats först sent på natten.

Vladimir Rogov, medlem i det av Ryssland tillsatta regionala ockupationsstyret, uppger på måndagen att Ukraina inlett en attack i det ukrainska länet Zaporizjzja.

— På morgonen inledde ukrainska styrkor en attack på en större skala än i går. Situationen är alarmerade, säger han enligt Tass.

Han beskriver det nya försöket att bryta igenom frontlinjen som "mer storskaligt och organiserat".

"Planer älskar tystnad"

Frågan kring om och när en ukrainsk motoffensiv mot ryska styrkor på ockuperad mark skulle kunna inledas har varit aktuell under en längre tid.

Från Ukraina har ingen bekräftelse kommit om de ryska uppgifterna.

Ukraina väntar ofta med att bekräfta sina militära insatser tills de är avslutade. I flera månader har landets företrädare talat om planer på att inleda en motoffensiv under våren för att återta mark som Ryssland har ockuperat sedan kriget inleddes, samt Krimhalvön som Ryssland olagligt annekterade 2014.

"Planer älskar tystnad. Det kommer inget startmeddelande", skrev Ukrainas försvarsmakt i ett inlägg på Telegram på söndagen.

TT
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

2 timmar sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

2 timmar sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

2 timmar sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

2 timmar sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

3 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.