Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet i Finland i januari 2024. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet i Finland i januari 2024. Arkivbild. - Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Haavisto ställer upp i presidentvalet

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024, meddelar han på en pressträff. Enligt opinionsundersökningar är hans folkets favoritkandidat.


Haavisto har tidigare kandiderat till presidentposten 2012 och 2018, men har båda gångerna kommit tvåa efter Sauli Niinistö. Nu kanske det blir tredje gången gillt för utrikesministern, enligt Yles opinionsundersökning i maj var han den person som fick störst stöd från finländarna, 28 procent, för att ta sig an toppjobbet.

Haavisto kommer att kandidera via en så kallad valmansförening, vilket innebär att det krävs 20 000 namnunderskrifter. Han säger dock att han också hoppas på stöd från sitt parti De gröna, skriver Yle.

— Presidentvalet är ett utpräglat personval och jag har blivit kontaktad av många som säger att de gärna skulle rösta på mig, men inte kan tänka sig att rösta på de Gröna, säger han vid presskonferensen.

Sittande presidenten Sauli Niinistö har suttit två mandatperioder och får inte fortsätta på posten.

Haavisto är den andre som meddelar att han kandiderar i valet, endast Harry Harkimo från partiet Rörelse nu har tidigare kommit med samma besked.

Presidentvalet hålls den 28 januari 2024. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna hålls en andra omgång den 11 februari.

TT
/
Senaste nytt

Röda siffror på Wall Street

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

1 timme sedan
SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.