Vita rosor vid den lekplats i parken Les jardins de l’Europe i Annecy där dådet ägde rum.
Vita rosor vid den lekplats i parken Les jardins de l’Europe i Annecy där dådet ägde rum. - Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Frankrike i chock efter knivdådet: "Fruktansvärt feg attack"

Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.


Fyra barn och två vuxna skadades i knivdramat i Annecy i sydöstra Frankrike. För de fyra barnen är läget kritiskt, enligt åklagaren Line Bonnet-Mathis.

Det gäller även en av de skadade vuxna, som knivskars av mannen och sedan av misstag sköts av polis, när gärningsmannen skulle gripas. Åklagarna har inlett en särskild utredning för att utreda den händelsen, rapporterar AFP.

Ett av de skadade barnen är från Storbritannien och ett är från Nederländerna, enligt polisen.

Gärningsmannens motiv är ännu inte klarlagt, men Line Bonnet-Mathis säger på en presskonferens att det inte rör sig om ett terrordåd.

Den misstänkte mannen har varit gift med en svenska och har ett barn med henne, skriver flera franska tidningar, bland dem Le Figaro.

Misstänkte gärningsmannen fick avslag

Mannen är i 30-årsåldern, kommer från Syrien och fick uppehållstillstånd i Sverige för tio år sedan, rapporterar nyhetsbyrån AP. Han har enligt Le Figaro vistats i Annecy sedan oktober i fjol, och då ansökt om asyl.

— Av anledningar vi inte känner till har han sökt asyl i Schweiz, Italien och Frankrike, säger Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin till tv-kanalen TF1.

Mannen nekades asyl med hänvisning till att han har uppehållstillstånd i Sverige. Enligt Darmanin kom beslutet i söndags.

Polis på platsen för knivdådet i Annecy.

Migrationsministern: "Fruktansvärda händelser"

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till TT att hon ännu inte kan kommentera uppgifterna, som hon har noterat.

— Det är ju frågor som måste ställas till ansvariga myndigheter eftersom det nu är föremål för förundersökning, säger hon till TT i Luxemburg.

— Det är ju fruktansvärda händelser som naturligtvis tog oss väldigt hårt i dag när vi satt i mötet (om EU:s migrationspakt).

Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till TT att man känner till medieuppgifterna om mannen men att "UD har i detta fall inget pågående ärende".

Dådet skedde strax före klockan 10 på morgonen i parken Les jardins de l’Europe, som ligger vid Annecysjön i stadens centrala delar, ett populärt turistmål och utflyktsmål för traktens barnfamiljer.

Under torsdagen pågick bland annat studentfirande i närheten.

Vittnen i Annecy: "Hörde skrik"

Ett vittne berättar för France Bleu Pays de Savoie att hon först trodde att mannen lekte med barnen, men sedan såg hur han högg mot en liten flicka och därefter mot ett barn i en barnvagn.

Enligt ett annat vittne ska mannen ha setts i parken dagligen under de senaste två månaderna.

— Han var där varje dag och folk lade märke till honom eftersom han var helt ensam, säger vittnet till France Bleu Pays de Savoie.

Borgmästaren François Astorg säger enligt Le Monde att parken under sen eftermiddag åter kunde öppnas för allmänheten. Han hyllade även polisen för dess snabba insats, som enligt honom kan ha räddat flera liv.

President Emmanuel Macron skrev på Twitter :

"En fruktansvärt feg attack skedde i morse i en park i Annecy. Barn och en vuxen befinner sig mellan liv och död. Nationen är i chock."

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

Nedåt i Tokyo och Hongkong

Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

1 timme sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

1 timme sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

2 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Våldtog fosterhemsplacerad – döms

2 timmar sedan
En man i 40-årsåldern på en ort i Ångermanland döms till fängelse i tre år och ett halvt år för flera fall av våldtäkt mot barn och våldtäkt, rapporterar lokala medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.