Barnens öde lyfter hela landet

Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.


Syskonen försvann efter en flygolycka den 1 maj. Deras mamma, piloten och ytterligare en vuxen omkom i kraschen. Men barnen var borta.

Under sökinsatsen hittades spår efter syskonen– tretton, nio, fyra och nästan ett år gamla – som är från ursprungsbefolkningsgruppen Huitoto. Det handlade om fynd som halväten frukt, en blöja, fotavtryck.

Enligt morfar Fidencio Valencia lär sig Huitoto-barn tidigt att fiska, jaga och samla växter. Han säger till AFP att de är vana vid att vistas i regnskogen och lyfter särskilt fram det äldsta syskonet Lesly:

— Den stora flickan är mycket intelligent. Hon är mycket aktiv, hon är stark.

Jaguarer och ormar

På fredagen hittades de efter ett enormt pådrag i oändlig terräng som huserar jaguarer, ormar och andra rovdjur.

President Gustavo Petro talade om "en magisk dag" när han återvände hem från Kuba efter att ha undertecknat en vapenvila med gerillagruppen ELN.

"En glädje för hela landet! De fyra barnen som försvann för 40 dagar sedan i den colombianska djungeln hittades levande", skrev presidenten på Twitter.

Han lade också ut en bild som visade räddningsarbetare och militärer som tar hand om de till synes utmattade barnen. En av dem håller en flaska mot det yngsta syskonet, en pojke på elva månader.

— De var ensamma, de klarade det på egen hand. Ett exempel på överlevnad som kommer att gå till historien, sade Petro på en pressträff.

"De är svaga"

En video från försvarsdepartementet visar hur barnen firas upp till en helikopter som hovrar i mörkret ovanför höga träd i den täta regnskogen.

Turen gick till San José Del Guaviare i utkanten av djungeln där barnen fördes över till ett ambulansflyg som tog dem till huvudstaden Bogotá. På flygplatsen bars barnen ut på bårar insvepta i termiska filtar

— De är svaga. Nu måste läkarna få undersöka dem, sade president Petro.

I sökinsatsen deltog runt 160 soldater och ett 70-tal personer från ursprungsbefolkningen med djupa insikter om djungeln. Enligt arméchefen Helder Giraldo tillryggalade räddningsarbetarna totalt över 260 mil.

"I en aldrig tidigare skådad operation i vårt lands historia har något som verkade omöjligt ha åstadkommits", twittrade Giraldo.

Ett av de fyra barnen bärs till en ambulans på en miliär flygbas i Colombias huvudstad Bogotá.

Alla vill veta

Flygtransporter är vanliga i området, där vägarna är få. Det enmotoriga planet, en Cessna 206, var på väg från Araracuararegionen till San José Del Guaviare, en flygning på 35 mil.

Piloten larmade bara efter några minuter om motorproblem. Sedan försvann planet från radarn. Det påträffades hängande nästan vertikalt i träden. De tre döda fanns vid nedslagsplatsen.

Men inga barn.

Under letandet släpptes tusentals flygblad över området med information, både på spanska och på barnens modersmål, med överlevnadstips och uppmaningar om att stanna där de var. Militären sänkte även ner matpaket och vattenflaskor.

Exakt hur de fyra syskonen gjorde för att klara sig återstår att berätta. Under tiden firar Colombia dramats lyckliga slut.

Militärer bevittnar den lyckliga upplösningen av dramat med de försvunna fyra barnen i den colombianska regnskogen.
TT
/
Senaste nytt

Champagnemiljardären misstänkt för penningtvätt

Så kan militärpolisen hjälpa polisen – kommer göra trafikkontroller

Militärpolis har lyfts fram som ett alternativ för hur Försvarsmakten kan bistå polisen. Men vilka är de och vilka befogenheter har de?

Då är bästa tiden att sälja dina prylar på Blocket: "Riktigt hög aktivitet"

Har du några oanvända prylar liggandes hemma, samtidigt som det börjar eka lite tomt på bankkontot? Då kanske du funderar på att sälja dem på Blocket. Men det kan vara värt att välja tiden då du lägger ut annonsen med omsorg.

Han är Stina Nilssons nya pojkvän: ”Inget behov av att prata om oss”

Stina Nilsson är numera en av Sveriges bästa skidskyttar. Men vad vet du egentligen om den hemlighetsfulla längdåkaren som bytte sport? Här är allt du vill veta om pojkvännen, förmögenheten och det lyxiga huset.

Dottern: Johanna Möller bad mig döda • "Med ett basebollträ"

Johanna Möller dömdes och friades senare för anstiftan till mord på sin dåvarande make Aki Paasila. Nu berättar Arbogakvinnans dotter Amanda Blomsterlund om hur mamman bad henne ta livet av Paasila.

Polisen rapporterar om brott mot vapenlagen – ökat med 47 procent sedan 2021

"Två anhållna för grovt vapenbrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.