Ted Kaczynski, känd som 'unabombaren', har avlidit. Han greps 1996 efter att ha bedrivit en bombkampanj i 17 år som ledde till att tre människor miste livet. Arkivbild.
Ted Kaczynski, känd som 'unabombaren', har avlidit. Han greps 1996 efter att ha bedrivit en bombkampanj i 17 år som ledde till att tre människor miste livet. Arkivbild. - Foto: John Youngbear AP/TT

"Unabombaren" Kaczynski är död

Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.


Ted Kaczynski gick från att vara Harvard-matematikern som bedrev kritik mot industrisamhället till att bli terrorist genom sin "bombkampanj" mot personer som ägnade sig åt teknik.

Mellan åren 1978 och 1995 terroriserade "unabombaren" landet med sina hemmagjorda bomber, som dödade tre personer och skadade ett 20-tal.

Hans terrorkampanj förändrade i grunden hur amerikaner skickade paket och gick på flygplan -- långt innan 11 september-attacken och mjältbrandsbreven.

En av de sprängladdningar han skickade 1979 detonerade som han planerat ombord på ett passagerarplan och flera människor blev då rökskadade

Medier publicerade manifest

Jakten på Kaczynski var en av den amerikanska polisens mest omfattande genom tiderna. Totalt utfördes 16 bombdåd mellan 1978 och 1995. Namnet Unabombaren kommer från den förkortning som FBI använde för Kaczynski eftersom hans offer i början var universitets- och flygbolagsanställda.

Att den tidigare matematikern och universitetsläraren till slut kunde gripas 1996 beror på att The Washington Post och The New York Times gick med på att publicera ett manifest som fördömde teknik och modern utveckling. Hans bror läste texten och kände igen inte bara tankegångar utan formuleringar och felstavningar från Theodore Kaszynskis långa brev till honom.

Total isolering

Brodern tipsade polisen som hittade Kaszynski i ett skjul i bergen i delstaten Montana 1996. Där hade han levt i total isolering sedan 1971, utan moderna bekvämligheter som el och rinnande vatten. I stugan hittades en färdig sprängladdning och material för att tillverka fler bomber.

Unabombaren fick livstids fängelse utan möjlighet till benådning. I två årtionden satt han inspärrad på ett fängelse i Colorado. De sista åren av hans liv var han inlåst på ett federalt fängelse i North Carolina. Ted Kaczynski blev 81 år. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Röda siffror på Wall Street

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

1 timme sedan
SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.