Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta. Över 6 000 civila dödades under de första 20 månaderna. Arkivbild.
Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta. Över 6 000 civila dödades under de första 20 månaderna. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Minst 6 000 civila dödade efter statskupp i Myanmar

Minst 6 000 civila har dödats sedan militärens maktövertagande i Myanmar, visar en rapport. Det avser bara juntastyrets första 20 månader och mörkertalet antas vara stort.


I februari 2021 störtades Aung San Suu Kyis regering av Myanmars militär. Sedan dess och fram till den 30 september förra året har 6 300 civila dödats "av politiska skäl", enligt rapporten som släpps av Norges fredsforskningsinstitut (Prio).

Fler än 2 600 personer har skadats under samma period.

2 100 tros ha dödats av oppositionsgrupper

"Våra uppgifter visar att antalet dödsoffer i konflikten är högre än vad som tidigare rapporterats", säger Stein Tønnesson, en av skribenterna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Militärjuntans militär, armé och polis bedöms ha dödat runt hälften av personerna som räknas in i rapporten. Drygt 2 100 tros ha blivit dödade av oppositionsgrupper.

Andra odefinierade personer eller grupper bedöms ligga bakom runt 1 100 av dödsfallen, enligt Prio.

"Den verkliga dödssiffran är säkerligen högre eftersom många av morden troligtvis inte har rapporterats in", heter det i rapporten.

Militärjuntan kritiseras av FN

Även efter den tidsperiod som rapporten täcker har det skett våldsamheter i landet, bland annat då det myanmariska flygvapnet har anfallit områden från luften.

Militärjuntan har i dagarna även kritiserats av FN för att ha nekat hjälparbetare resevisum efter cyklonen Mochas framfart i maj i år. Enligt FN behövde minst 800 000 människor akut hjälp med livsmedel och annat efter cyklonen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!