Claes-Göran Wetterholm känner två personer som är ombord på den försvunna ubåten Titan.
Claes-Göran Wetterholm känner två personer som är ombord på den försvunna ubåten Titan. - Foto: Adam Ihse/TT och Ralph White/AP/TT

Svenskens vänner är fast på försvunna ubåten vid Titanic: "Så otäckt"

Ett intensivt sökande pågår efter den försvunna turistubåten Titan. Den svenske Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm har två vänner ombord. Bland annat "Mr Titanic" – fransmannen Paul Henry Nargeolet.
– När jag hörde om det först tänkte jag: Måtte han inte vara där.


Fakta: Paul Henry Nargeolet

Fransmannen Paul Henry Nargeolet var under 25 år officer i den franska marinen. Han tjänstgjorde bland annat som djuphavsdykare och förare av miniubåtar – liknande den som nu är försvunnen.

Efter sin tjänstgöring i marinen gick han till Franska havsforskningsinstitutet (Ifremer). Nargeolet har lett flera expeditioner till Titanics vrak och har varit involverad i flera vetenskapliga expeditioner runt om i världen.

Nargeolet har bland annat varit befälhavare för ubåten Deep Submersible Nautile, en farkost som kan ta sig ner till 6000 meter.

Hans många besök vid Titanics vrak har på vissa håll gett honom smeknamnet "Mr Titanic".

Källa: Five deeps expedition, där Nargeolet var deltagare.

Fascinationen för historien om Titanic sammanförde dem, och efter en gemensam expedition för drygt 30 år sedan blev de goda vänner.

— Vi var ute på en expedition tillsammans i sex veckor 1994. Han kallade mig för 'monsieur pourquoi', eftersom jag alltid hade så många frågor till honom, berättar Claes-Göran Wetterholm.

Träffades i november

Claes-Göran Wetterholm är etnolog och fartygshistoriker med ett särskilt intresse för Titanic. Han har anordnat flera utställningar om det sjunkna fartyget.

— Jag träffade Paul Henry senast i New York i november när vår utställning öppnade.

— Han är en av de absolut mest kunniga och erfarna personerna i världen som har dykt vid Titanic. Han är fortfarande så levande för mig.

I samband med New York-utställningen arbetade Claes-Göran Wetterholm också nära Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate, som äger miniubåten. Även han är ombord på ubåten som nu är försvunnen på nära 4 000 meters djup i Atlanten.

Vilka är ombord på ubåten Titan?

Totalt fem personer befinner sig på ubåten. Utöver Paul Henry Nargeolet och Stockton Rush finns även den brittiske miljardären Hamish Harding, den pakistanske affärsmannen Shahzada Dawood och hans tonårsson Suleman Dawood.

Drömde om ubåtsresa

För omkring fem år sedan berättade Claes-Göran Wetterholm i samband med att vandringsutställningen om Titanic kom till Göteborg om sin dröm om att få genomföra en resa med ubåten ned till vraket. Då var det prislappen som satte stopp.

— Nu har den lusten nästan upphört. Det här är så otäckt. Vi har talat om det lite försiktigt med Oceangate, men det har inte blivit av.

Han bedömer sannolikheten som liten att hans två vänner kommer komma levande ur händelsen.

— Jag är realistiskt lagd. Jag vet hur stor Atlanten är och har inga förhoppningar att de kommer hitta farkosten bara så där.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!