Ett nytt bötessystem har införts i Belgiens huvudstad Brussel.
Ett nytt bötessystem har införts i Belgiens huvudstad Brussel. - Foto: Amir Nabizadeh/TT & FREDRIK SANDBERG / TT

Här kan du få böter på tusentals kronor – om du har för stor ryggsäck i kollektivtrafiken

Kollektivtrafik är ett viktigt transportmedel i Europas stora städer. Men i en tar man nu regelverket kring hur man får bete sig ett steg längre och inför ett bötessystem.


Kollektivtrafiken underlättar för miljoner människor varje dag, i flera länder. Varje land och stad har sina regler kring vad som gäller i allt från tunnelbanor till ombord på bussen. 

Har du någon gång varit med om att bli störd på tunnelbanan eller bussen? Eller har du kanske varit den som stört andra? Då ska du vara glad att du inte är bosatt i Bryssel. 

Så mycket kan det kosta dig

I den belgiska huvudstaden är det nämligen nyinförda bötessystem som ska underlätta trivseln för alla som reser med kollektivtrafiken, dagligen. 

Konsumerar du illaluktande mat eller alkohol, bär en för stor ryggsäck eller är allmänt störande så kan det komma att kosta dig. 

Stadens mobilitetsminister, Elke Van den Brandt, tycker att regler som funnits sedan länge är till för att upprätthållas.

– Om du åker kollektivt i Bryssel finns det ett antal regler som du måste följa. När det är riktigt allvarliga olägenheter kan kontrollpersonalen nu falla tillbaka på ett förtydligat och heltäckande regelverk för att ingripa, säger han till sajten vrt news. 

Reglerna är inte nya utan det är bötessystemet som tillkommit. Det innebär att om du som resenär bär en ryggsäck som stör andra på grund av till exempel storlek eller lukt, kan du komma att få böta upp till 175 euro, strax över 2 000 svenska kronor i dagens växelkurs. Och det gäller även turister.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!