157 personer greps i Frankrike under natten mot måndagen under den våldsvåg som drabbat landet de senaste dagarna. Arkivbild.
157 personer greps i Frankrike under natten mot måndagen under den våldsvåg som drabbat landet de senaste dagarna. Arkivbild. - Foto: Cara Anna/AP/TT

Borgmästare i Frankrike uppmanar till lugn

Hundratals människor samlades under måndagen framför stadshus runt om i Frankrike i protest mot den senaste veckans våldsvåg. "Det är dags för försoning", sa borgmästaren Patrick Jarry till folksamlingen framför stadshuset i Parisförorten Nanterre, där oroligheterna startade.


Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

Demonstrationerna var ett svar på den uppmaning som Frankrikes borgmästare riktat till fransmännen att visa solidaritet med yrkeskåren efter helgens attack mot borgmästaren Vincent Jeanbruns hem i L’Haÿ-les-Roses i södra Paris.

I Parisförorten Nanterre, där våldsvågen startade förra veckan efter att en 17-årig pojke skjutits till döds av polis, uppmanade områdets borgmästare Patrick Jarry invånarna till lugn.

"Det är dags för försoning", sa borgmästaren till de personer som samlats framför stadshuset i Nanterre.

I sitt tal tackade Jarry även "alla de som bidragit till att få ett slut på våldsamheterna", skriver den franska tv-kanalen BFMTV.

Enligt ett upprop från de franska borgmästarna, som publicerades under måndagen, har "kommuner i hela landet drabbats av de allvarliga oroligheterna, där våldsamma attacker riktats mot republikanska symboler". De uppmanar därför invånarna att "mobilisera sig för en återgång till en republikansk ordning".

Under tisdagen tar också den franske presidenten Emmanuel Macron emot borgmästare från de över 220 kommuner runt om i landet som har drabbats av den senaste veckans upplopp.

Lugnare natt

Även under natten mot måndagen rapporterades om oro på flera platser i Frankrike, men trots det betecknas dygnet som relativt lugnt. 157 personer greps – och det rapporteras även om över 300 bilbränder och drygt 30 skador på byggnader, skriver BFMTV.

Människor samlades under måndagen utanför stadshuset i Lyon i centrala Frankrike i en manifestation mot våldet.

Familjemedlemmar uppmanar till lugn

Oroligheterna i Frankrike bröt ut efter att en 17-årig pojke vid namn Nahel sköts ihjäl av polis i förra veckan i samband med en trafikkontroll.

Våldsamheterna har under veckan fördömts av flera familjemedlemmar till 17-åringen, som uppmanat till lugn.

"Slå inte sönder fönsterrutor, attackera inte skolor eller bussar. Sluta! Det är mammor som sitter på de där bussarna," sade Nahels mormor Nadia i en telefonintervju med BFMTV under söndagen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!