En bergochdalbana i Wisconsin, USA fastnade upp och ner i flera timmar.
En bergochdalbana i Wisconsin, USA fastnade upp och ner i flera timmar. - Foto: Jae C. Hong & Barbro Vivien / SvD / TT

Skräckturen i bergochdalbanan – fastnade upp och ner i timmar

Efter olyckan i Jetline på Gröna Lund sprids nu uppgifter om fler incidenter på flera platser runt om i världen. I USA fastnade passagerare under en åktur – upp och ner. Efter tre timmar blev de till slut nedsläppta.


De senaste veckorna har allt fler bergochdalbanor runt om i världen hamnat under luppen och flera incidenter har rapporterats från olika håll.

Sista söndagen i juni inträffade den olycka som kom att kosta en kvinna livet när bergochdalbanan Jetline spårade ur på Gröna Lund i Stockholm. Och i början av veckan rapporterades det om sprickor i konstruktionen på en annan bergochdalbana i North Carolina, något Nyheter24 har skrivit om.

Ännu en olycka på bergochdalbana – fastnade upp och ner

Nu kommer nästa rapport från staterna. Det är nämligen bergochdalbanan Fireball, belägen på ett nöjesfält i Wisconsin, som var med om en otäck upplevelse. Under åkturen närmade sig vagnarna en loop där de kom att fastna – upp och ner i flera timmar, något CNN var först att rapportera.

Åtta personer som var med under åkturen fastnade och blev sittandes upp och ner i över tre timmar då räddningsteamet, som var snabbt på platsen, var tvungna att invänta en speciell stegbil som kunde plocka ner passagerarna på ett säkert sätt. 

Erica Kostichka var en del av räddningsteamet på plats, som berättade om händelsen för CNN.

– Vår avdelning har aldrig varit med om en liknande situation.

Orsaken till olyckan ska ha varit ett mekaniskt fel och det kom att krävas totalt tio brandbilar, nio ambulanser och omkring 50 personer för att genomföra räddningsinsatsen. Totalt vårdades nio personer på plats och ytterligare en kom att föras till sjukhus. 

2,5 miljoner visningar – på några timmar

Nyhetskanalen CNN har publicerat ett inlägg på sociala medie-plattformen Tiktok där en film visar den skräckinjagande upplevelsen passagerarna befann sig i. På bara ett par timmar har videon haft närmare 2,5 miljoner visningar och mängder av människor kommenterar händelsen med förskräckelse.

"Jag skulle bli så traumatiserad", skriver en person om händelsen.

"Att vara upp och ner i timmar med blod rusande mot huvudet måste vara tortyr", skriver en annan.

En tredje person ser ett tydligt mönster mellan olyckor på andra ställen den senaste tiden.

"Först den spruckna bergochdalbanan, sedan åkturen i Ohio, och nu det här. Jag litar inte ens på en hiss längre". 

Foto: Skärmavbild Tiktok/CNN
Foto: Skärmavbild Tiktok/CNN
Foto: Skärmavbild Tiktok/CNN

USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!