Efter att har tillbringat över 50 år i ett fängelse i Kalifornien kan den morddömda tidigare medlemmen av Mansonfamiljen, Leslie Van Houten, bli villkorligt frigiven. Arkivbild.
Efter att har tillbringat över 50 år i ett fängelse i Kalifornien kan den morddömda tidigare medlemmen av Mansonfamiljen, Leslie Van Houten, bli villkorligt frigiven. Arkivbild. - Foto: Stan Lim/AP/TT

Medlem i Mansonfamiljen kan bli frigiven – efter över 50 år i fängelse

Efter att har tillbringat över 50 år i ett fängelse i Kalifornien kan den morddömda tidigare medlemmen av Mansonfamiljen, Leslie Van Houten, bli villkorligt frigiven.


Detta efter att delstatens guvernör Gavin Newsom meddelat att han inte kommer att begära att ett frisläppande av Van Houten blockeras – vilket han gjort vid tidigare tillfällen. Sedan 2016 har fem ansökningar om att den tidigare sektmedlemmen ska släppas ur fängelset blockerats av en guvernör i delstaten.

Van Houten, som ingick i den så kallade i Mansonfamiljen, dömdes till döden för att 1969 har knivmördat Rosemary och Leno LaBianca i deras hem i Los Angeles. Morden ägde rum dagen efter att andra Mansonanhängare mördat skådespelerskan Sharon Tate och ytterligare fyra personer.

Leslie Van Houten var 19 år vid tiden för morden och den yngsta medlemmen av sekten, som kontrollerades av Charles Manson. Straffet blev 1978 omvandlat till livstid.

I ett uttalande säger Gavin Newsom att han är besviken över domstolens beslut, men att ytterligare försök att stoppa en frigivning sannolikt inte skulle lyckas.

"Över 50 år efter att Manson-sekten begick dessa brutala mord är offrens familjer fortfarande påverkade", heter det i uttalandet.

Sektledaren Charles Manson avled i fängelse 2017 vid 83 års ålder.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!