Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till reportrar att Ukraina får fortsätta att exportera spannmål. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till reportrar att Ukraina får fortsätta att exportera spannmål. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP

Putin går med på att förlänga spannmålsavtalet – enligt Erdogan

Rysslands president Vladimir Putin har gått med på att förlänga avtalet om spannmålsexport som löper ut nästa vecka. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.


— Vi förbereder för att välkomna Putin i augusti och vi är överens om förlängningen av Svarta havets spannmålskorridor, säger Erdogan till reportrar.

Avtalet förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillåter Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar, Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.

Putin hade hotat med att inte förlänga avtalet, som löper ut 18 juli, eftersom det "inte tillvaratar Rysslands intressen av att exportera jordbruksprodukter och gödning", som han uttryckte det i en intervju i statlig rysk tv.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skickade i veckan ett brev till Putin där skriver att han vill verka för att hindren undanröjas för Rysslands export av gödselmedel.

Spannmålsavtalet har tillåtit Ukraina att frakta mer än 32 miljoner ton spannmål förbi ryska krigsfartyg i Svarta havet. En stor del av spannmålen har gått till människor i utvecklingsländer i Afrika och Mellanöstern och en blockering av exporten skulle med all sannolikhet driva upp livsmedelspriserna och medverka till en global livsmedelskris.

TT
/
/
/
Senaste nytt

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

1 timme sedan
Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

1 timme sedan
Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

1 timme sedan
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.