Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uribe ett steg närmare omval

- 20/05/2009, 08:04 -

Alvaro Uribe har goda utsikter att ställa upp för en tredje mandatperiod.

Colombias senat har sagt ja till att låta folket avgöra om presidenten ska kunna omväljas till en tredje period. Därmed har president Alvaro Uribe tagit ännu ett steg närmare målet att kunna ställa upp i valet nästa år.

Uribe blev vald 2002 och sedan omvald 2006 efter det att författningen ändrats till att tillåta ett omval.

Nu ser det ut som att han kommer att kunna ställa upp en tredje gång, även om han inte officiellt har sagt att han kandiderar.

Tidigare har underhuset i parlamentet sagt ja till en folkomröstning. Förslaget går nu vidare till en parlamentarisk kommission som ska jämka samman de två besluten till ett. Därefter måste författningsdomstolen säga ja innan folket får avgöra frågan.

Två oppositionspartier lämnade kammaren före tisdagens omröstning i senaten. Förslaget om folkomröstning gick ändå igenom med 62 ja-röster i den 102 man starka senaten.

– Med det här beslutet hackar de sönder demokratin, sa senatorn Luis Carlos Avellaneda från oppositionen.

Kritiker har invänt att författningsändringen undergräver demokratin och lägger för stor makt i presidentens händer, men Uribes anhängare ser honom som garant för att kampen mot knarkbaroner och rebellgrupper fortsätter.

Den konservative Alvaro Uribe är mycket populär i Colombia och ses som en hjälte av många tack vare krafttag mot knarkhandlande vänsterrebeller.

Skrivet av: