Expresidenter: Legalisera drogerna

- 20/02/2009, 06:52 -

Tre av Sydamerikas mest inflytelserika personer har tröttnat på knarkkrigets förödelser.

SYDAMERIKA. 25 långa år av misslyckanden i kriget mot knarket har kostat för mycket. Nu har tre före detta presidenter tröttnat och börjar så smått prata om att legalisera droger som en lösning.

Männen är Fernando Cardoso från Brasilien, Ernesto Zedillo från Mexiko och César Gaviria från Colombia. Alla tre står över alla misstankar och har mycket erfarenheter av att försöka bekämpa droger.

På senare tid har de dock insett att kriget mot knarket har misslyckats. Trots att flera miljontals hektar kokaplantager har förintats, gränsbevakningen har utökats och flera stora knarkkarteller har krossats tillverkas ändå mer kokain i dag än någonsin.

Alla tre är överens om att diskutera möjligheten att legalisera narkotikan för att inte deras samhällen ska stå som de verkliga förlorarna. De säger bland annat att en legalisering av vissa droger kan vara en väg. Inte lätt, men kanske nödvändig.

– En legalisering skulle rena politiken, säger han, den skulle spara oss mycket våld och tragedier och bidra till att få ett slut på social marginalisering, säger Leon Valencia.

De hävdar dock att Barack Obama måste vara med på notan, annars skulle beslutet vara meningslöst, enligt Ekot.

Skrivet av: