Svåra bränder på Rhodos.
Svåra bränder på Rhodos. - Foto: Lefteris Damianidis/AP/TT

Hettan fortsätter drabba Medelhavsöar

Medelhavshettan behåller ett hårt grepp om regionen. I Grekland kämpar brandmän med de många bränder som härjar medan tiotusentals utsatta undsätts. På Sicilien är hundratusentals boende utan vatten och ström på grund av värmevågen.


En av de allvarligaste bränderna pågår på Rhodos, där runt 30 000 människor flytt från bränderna under helgen. Omkring 19 000 människor har enligt polisen kunnat lämna ön landvägen eller till sjöss.

Nya evakueringar har beordrats av myndigheter på måndagen, då brandkår har svårt att få bukt med bränderna som pågått i över en vecka.

Ett stort antal turister väntar på den internationella flygplatsen för kunna ta sig från ön, medan resebolag ställer in resor till Rhodos.

EU och Turkiet medverkar i brandbekämpningen med bland annat bistånd med helikoptrar och brandsläckningsflygplan.

Evakueringar på Korfu

Omkring 2 400 turister och invånare kunde lämna turistön Korfu mellan söndag och måndag, uppger en talesperson för räddningstjänsten. Den långvariga hettan och kraftiga vindar förvärrar risken för skogsbränder.

— Vi är i krig och är uteslutande inriktade på brandfronten, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis till parlamentet på måndagen, och varnar för att landet står inför "ytterligare tre svåra dagar" innan de höga temperaturerna väntas sjunka.

Kartan visar aktiva bränder i Grekland det senaste dygnet samt aktiva bränder den senaste veckan.

En stor brand pågår också på Evia, Greklands näst största ö. Evia brandhärjades 2021 då öns norra delar förstördes.

Sicilien strömlöst

Men även grannländer tvingas till drastiska åtgärder i värmeböljan.

I Italien höll ansvariga ett krismöte, då temperaturen i Catania på Sicilien stigit till 47,6 grader – med förödande konsekvenser. Omkring en halv miljon på ön är drabbade.

Elavbrotten beror främst på värmeskador på underjordiska ledningar enligt elbolaget Enel.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!