Arkivbild från Tokyo.
Arkivbild från Tokyo. - Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Ramaskri efter "goda" råd till mammor i Japan

Sedan din fru fick barn – vad stör du dig mest på? Svaren på den frågan delades ut som "goda råd" till nyblivna mammor i Japan. Tilltaget har lett till en våg av protester och en borgmästare får pudla rejält.


Bakgrund: Japan och jämställdheten

Det är fortfarande svårt för japanska kvinnor att förena karriär med barn och familj. Systemet är uppbyggt på att det är mamman som stannar hemma och tar hand om barnen.

Men de ingrodda könsrollerna håller dock sakta på att förändras, liksom inställningen till äktenskap. Att fler kvinnor arbetar eller skaffar sig högre utbildning har påverkat giftermålen. Andelen ogifta kvinnor i 20–30-årsåldern ökar, och genomsnittsåldern för både män och kvinnor som ingår äktenskap har stigit. Många väntar också med att skaffa barn, kvinnorna är i genomsnitt 31 år när första barnet föds.

2022 minskade antalet invånare i Japan med 800 523 personer, motsvarande 0,65 procent, till totalt 122 423 038. Det var den kraftigaste nedgången som registrerats sedan 1968, då inrikesdepartementets folkräkning inleddes.

Färre än 800 000 födslar registrerades förra året, också det ett nytt bottenrekord.

Regeringen kommer att genomföra politiska insatser för att bland annat förmå fler kvinnor att jobba.

Källor: Landguiden/UI med flera.

"Hon hinner inte med hushållsarbetet eftersom hon är så upptagen med bebisen". "Hon blir irriterad för ingenting".

Det var några av de svar som kom in från en enkät med frågor som myndigheterna i staden Onomichi på ön Honshu i västra Japan, skickade ut. Männens svar sammanställdes i ett utskick med rubriken "Råd från fäder till dig" som de nyblivna mammorna fick ta del av.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. I inlägg i sociala medier, genom telefonsamtal och arga mejl gav kvinnor uttryck för sin ilska och besvikelse.

"Varför lär de inte ut 'vad du aldrig bör göra mot din fru före och efter att hon har fött barn'?", skriver en kvinna på meddelandetjänsten X, tidigare känt som Twitter.

Följdreaktionerna har fått stadens ledning att be rejält om ursäkt, sedan man insett att satsningen har "förolämpat många människor".

"Eftersom det innehöll uttryck som främjade stereotypa könsroller, ska vi sluta dela ut dokumentet. Vi ber så väldigt mycket om ursäkt", skriver borgmästaren Yuko Hiratani i ett uttalande enligt AFP.

Japanska kvinnor för en hård kamp för ökad jämställdhet och mot de djupt rotade föreställningar som ännu lever kvar i det japanska samhället. Samtidigt vill myndigheterna desperat att japanerna skaffar fler barn – förra året krympte landets befolkning rekordmycket, enligt officiella siffror som publicerades nyligen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!