Arbetet är igång med att ersätta Sovjetsymbolen på det 102 meter höga Moderslandsmonumentet i Kiev med den ukrainska treudden.
Arbetet är igång med att ersätta Sovjetsymbolen på det 102 meter höga Moderslandsmonumentet i Kiev med den ukrainska treudden. - Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Sovjetsymbol tas bort i Kiev

Ukraina har inlett arbetet med att ta bort det sovjetiska riksvapnet från det 102 meter höga Moderslandsmonumentet i Kiev, rapporterar The Guardian. Den sovjetiska symbolen, med hammaren och skäran, ska ersättas av en treudd – Ukrainas riksvapen. Moderslandsmonumentet är Europas högsta staty och uppfördes 1981 för att hedra de stupade i andra världskriget. Monumentet föreställer en kvinna som håller i ett svärd och en sköld, med den sovjetiska hammaren och skäran.


I april 2015 förbjöd det ukrainska parlamentet de flesta sovjetiska och kommunistiska symboler. Det ledde till en diskussion om sovjetsymbolen på Moderslandsmonumentet. I maj 2023 röstade parlamentet igenom en lag om att ta bort de sovjetiska monument som finns kvar i Ukraina. Tre dagar senare berättade kulturminister Oleksandr Tkachenko om planerna på att ersätta Sovjetsymbolen på Moderslandsmonumentet med den ukrainska treudden.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!