En grupp människor i väntan på att få komma med första evakueringsplanet från Niger på tisdagen.
En grupp människor i väntan på att få komma med första evakueringsplanet från Niger på tisdagen. - Foto: Sam Mednick/AP/TT

Första evakueringsplanen från Niger har landat

De första flygplanen med personer som har evakuerats från Niger har på onsdagsmorgonen landat i Frankrike och Italien.


De första planet med evakuerade från Niger landade tidigt på onsdagsmorgonen på en flygplats i Paris.

Ombord fanns 262 personer, mestadels fransmän, men även andra europeiska medborgare, nigerier, etiopier och libaneser, enligt det franska utrikesdepartementet.

Även i Rom landade det första evakueringsflyget från Niger under onsdagsmorgonen. Enligt italienska myndigheter har omkring 100 utländska medborgare evakuerats, däribland 36 italienare och 21 amerikaner.

Frankrike, Tyskland och Italien har uppmanat sina medborgare att lämna Niger efter förra veckans militärkupp, då den folkvalda presidenten Mohamed Bazoum avsattes av militärer från det egna presidentgardet. USA – som har 1 100 soldater stationerade i Niger – har däremot valt att inte evakuera sina medborgare för tillfället.

Beslutet att evakuera följde efter att stora demonstrationer under helgen brutit ut utanför Frankrikes ambassad i Nigers huvudstad Niamey.

Demonstrationerna skedde dagen efter att den forna kolonialmakten meddelat att landet drar in allt bistånd och finansiellt stöd till Niger med anledning av militärkuppen.

Frankrike har skickat tre flygplan till Niger och har även erbjudit sig att evakuera andra europeiska medborgare som vill lämna det västafrikanska landet.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!