Den kallas för större vattensalamander, ett groddjur som finns mest på de brittiska öarna och i övriga Europa. Den är inte utrotningshotad, men klassas som skyddad. Arkivbild.
Den kallas för större vattensalamander, ett groddjur som finns mest på de brittiska öarna och i övriga Europa. Den är inte utrotningshotad, men klassas som skyddad. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Bojos poolbygge stoppat – av gammal nemesis

Boris Johnson utsåg en gång vattensalamandern till den brittiska byggsektorns nemesis. Och nu får expremiärministern rätt, i mindre skala – groddjuret kan sätta stopp för hans planerade swimmingpool.


Fakta: Boris Johnson

Växte upp i England.

Efter att ha varit journalist, bland annat Brysselkorrespondent, valdes han in i brittiska underhuset 2001 för Tories (Konservativa partiet). 2008–2016 var Johnson borgmästare i London, och blev omtalad internationellt som en ivrig cykelförespråkare.

Han blev sedan Theresa Mays utrikesminister åren 2016–2018.

När May avgick 2019 efterträdde Johnson henne som Storbritanniens premiärminister, med löftet att slutföra EU-utträdet till varje pris. Landet lämnade EU 2020, vilket av anhängarna sågs som en stor framgång för Johnson.

Men skandaler under pandemin, däribland ohämmat umgänge och festande i residenset trots hårda nedstängningar, tvingade honom att avgå sommaren 2022.

Den nu 59-årige Boris Johnson är inne på sitt tredje äktenskap och har sju barn – varav det yngsta, en dotter, föddes i slutet av 2021.

Boris "Bojo" Johnson slipper numera politiska förvecklingar, sedan diverse skandaler bidragit till hans avgång som Storbritanniens ledare för drygt ett år sedan.

I stället har han dragit sig tillbaka till den sagosöta byn Brightwell-cum-Sotwell, väster om London, där expremiärministern med familj enligt brittiska medier har köpt ett ståtligt hus för 3,8 miljoner pund (52 miljoner kronor).

"Högsta risk"

Vid huset finns såväl en damm som en vallgrav, men Bojo, hustrun Carrie och de tre barn som fortfarande bor hemma vill också kunna bada i en riktig simbassäng. En ansökan om bygglov för en utomhuspool, 11 gånger 4 meter stor, lämnades in i juni, skriver The Guardian och andra brittiska medier.

Men nu visar sig vattensalamandern, som är en skyddad art, vilja ha ett ord med i laget.

Edward Church, en ekolog som kallades in för ett expertutlåtande, konstaterar att dessa groddjur lever och frodas i området. Byggandet av en pool skulle "hamna i den röda zonen, högsta risk, för den stora vattensalamandern", rapporteras Church ha skrivit i sitt utlåtande.

I sociala medier fnissas det åt att salamandern därmed ser ut att ta hämnd efter ett tal Johnson höll för tre år sedan. Den dåvarande premiärministern lanserade då åtgärder för att snabba på byggprocesserna i landet och pekade ut just de små groddjuren som ett viktigt problem.

"Salamandrar sinkar"

— 2018 byggde vi 2,25 bostäder per 1 000 invånare. Tyskland mäktade med 3,6, Nederländerna 3,8 och Frankrike 6,8, sade han.

— Varför? För att tid är pengar. Och när vi räknar salamandrar sinkas systemet, vilket slår hårt mot produktiviteten och välståndet i vårt land.

I en ödets ironi är det just att räkna salamandrar Bojo nu måste ägna sig åt. Ekologen Church rekommenderar en kartläggning av skyddade arter runt huset, för att avgöra om poolen ska få byggas.

Boris Johnson. Arkivbild.
TT
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!