En separatistisk rörelse i Baluchistan i Pakistan kräver att få ökad del av gas- och mineralfyndigheter i regionen. Arkivbild.
En separatistisk rörelse i Baluchistan i Pakistan kräver att få ökad del av gas- och mineralfyndigheter i regionen. Arkivbild. - Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Attack mot kinesiska ingenjörer i Baluchistan

Pakistanska säkerhetsstyrkor hamnade i ett skottdrama med upprorsmakare i Baluchistan, sedan en militärkolonn hamnat i bakhåll.


Minst två inom den separatistiska upprorsgruppen dödades i den påföljande skottlossningen. Sammandrabbningen pågick i timmar, enligt militär.

Attacken sägs vara riktad mot kinesiska ingenjörer som eskorterades av militärkolonnen. Kinesiska bolag har utökat sin verksamhet i Baluchistan och i staden Gwadar de senaste åren.

De senaste två årtiondena har separatister i Baluchistan fört en väpnad kamp för att få ökad del av inkomsterna från bland annat gas- och mineralfyndigheter. Attackerna mot kinesiska intressen har ökat i takt med den ökade kinesiska närvaron.

Provinsen, som också gränsar Afghanistan, drabbas även av oroligheter som involverar gäng som smugglar narkotika samt sunnimuslimska extremistgrupper förutom separatister från den baluchiska minoriteten.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!