Lömsk flugsvamp är lätt att förväxla med andra, ätliga, sorter. Arkivbild.
Lömsk flugsvamp är lätt att förväxla med andra, ätliga, sorter. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg / TT

Tre döda efter att ha bjudits på lömsk flugsvamp vid lunch: "Är förkrossad"

Tre personer avled och en kämpar för sitt liv efter att ha serverats en lunch med lömsk flugsvamp. Polisen försöker nu bena ut om det rör sig om dålig kokkonst eller ren illvilja.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: De giftigaste svamparna

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp: Giftet skadar levern och risken för allvarlig leverskada är stor. Symptom: Tunna diaréer, illamående och kräkningar. Förgiftningen kan leda till döden.

Toppig giftspindling: Giftet skadar njurarna som kan bli helt förstörda. Tecken på förgiftning – illamående, kräkningar, törst, muskelvärk – uppkommer först efter flera dagar.

Röd flugsvamp, brun flugsvamp och panterflugsvamp: Innehåller gifter som stör nervsystemet. Yrsel, förvirring, oro, sänkt medvetande och kramper kan uppkomma. Ibland även illamående och kräkningar.

Stenmurkla: Giftet stör nervsystemet och kan också skada blodkropparna och levern. Tecken på förgiftning är bland annat yrsel, dubbelseende och sluddrigt tal.

Källa: Giftinformationscentralen och Svampkonsulenternas riksförbund.

Lunchgästerna hos en kvinna i den lilla byn Leongatha i sydöstra Australien var hennes svärföräldrar samt en baptistpastor och hans fru. De serverades Biff Wellington – inbakad oxfilé med svampfyllning – och redan på kvällen började samtliga må dåligt och uppsökte sjukhus.

En vecka senare var tre av dem döda. Den 70-årige pastorns tillstånd beskrivs som kritiskt men stabilt.

Värdinnan: "Är förkrossad"

Svampdöden skapar stora rubriker i Australien. Misstankar har riktats mot värdinnan som verkar må utmärkt medan hennes gäster blev sjuka och avled. Själv hävdar hon att hon köpt svamparna i en asiatisk mataffär, helt ovetande om att de var giftiga.

Hon säger att hon också blev sjuk efter att ha ätit dem.

"Jag är förkrossad över att svamparna kan ha gjort människor jag älskar sjuka", säger hon i ett uttalande till australiska medier.

"Jag har verkligen inga skäl för att skada de här människorna som jag älskade."

Slängde ugn på tippen

På en soptipp har utredare hittat en torkugn som polistekniker har undersökt efter rester av lömsk flugsvamp. Kvinnan har erkänt att hon slängt torkugnen där – men säger att det var för att hon fick panik och trodde att hon skulle förlora vårdnaden om sina barn.

Kvinnan är inte formellt misstänkt för något brott och polisen har i nuläget inga bevis för att hon medvetet har serverat den giftiga svampen.

Lömsk flugsvamp växer i fuktiga och varma områden i Australien och misstas ofta för andra, ätliga, sorter. Den innehåller amatoxiner och fallotoxiner som skadar bland annat lever och njurar

TT
/
/