Späckhuggaren Lolita. Arkivbild från 1995.
Späckhuggaren Lolita. Arkivbild från 1995. - Foto: Nuri Vallbona/AP/TT

Späckhuggaren Lolita har dött – levde i över 50 år i fångenskap

Späckhuggaren Lolita, som i över 50 år har hållits fången på en djurpark i Miami, har dött. Det fanns planer på att flytta henne från parken till en mer naturlig miljö inom kort.


Parken Seaquarium skriver på social medier att Lolita under ett par dagar hade visat tecken på att allt inte stod rätt till. Trots insatser från veterinärer dog den 57-åriga späckhuggaren på grund av problem med njurarna.

Djurrättsaktivister har i flera år kämpat för att Lolita skulle flyttas från djurparken och i mars kom beskedet att hon skulle tas till sin naturliga miljö vid USA:s nordvästra kust. Tillsynsmyndigheter var dock tvungna att godkänna planerna och det kunde ha tagit månader eller till och med år innan Lolita flyttades.

Den drygt två ton tunga späckhuggaren har bott i en bassäng som mäter 24 gånger elva meter och är sex meter djup.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Postkodlotteriet varnar: Medlemmar luras till dyr avgift

Många som tänkt avsluta sin prenumeration hos Postkodlotteriet har åkt på en oväntad utgift – från ett helt annat företag. – I mina och de flesta av mina kollegors ögon handlar de omoraliskt, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Nyheter24.

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

Som förälder vill man gärna skapa en ekonomisk buffert för sitt barn, men att spara pengar i 18 år kan vara utmanande. Nyheter24 har pratat med Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avslöjar det vanligaste misstaget som föräldrar gör.

Åtalas för att ha uppmanat till självmord

Sedan en man blivit uthängd på en nätsajt som pedofil uppmanades han att ta livet av sig. Nu åtalas en kvinna i Kalmar för uppmaning till självmord, rapporterar P4 Kalmar.

Kunderna rasar på Arlas mjölkförpackningar: ”Bojkott”

Det fullständigt kokar i ett kommentarsfält på Arlas hemsida. Vad är det kunderna rasar på? Mjölkförpackningarna.

902 bolag utomlands får ut miljoner i svenska rut- och rotavdrag

De svenska skatteavdragen skulle skapa svenska jobb för städare och byggare. Men 67 miljoner kronor av de svenska skatteavdragen för hushållsnära tjänster går till renoveringar och hemstädning i Spanien, Frankrike och många andra länder istället.